Eesti 200 lubadused: vähendame riigiametites lolli tööd ja viime e-valimised nutitelefoni (2)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti 200 esimees Lauri Hussar.
Eesti 200 esimees Lauri Hussar. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Märtsis toimuvate valimiste programmis lubab Eesti 200 riigitöötajate arvu vähendada ja suurendada õpetajate palka 3000 euroni. Lisaks soovib erakond kõrghariduse rahastamist reformida.

Tähtsamad majandusteemalised lubadused erakonna valimisprogrammis:

• Vähendame lolli tööd. Vaatame üle kogu juhtimise ministeeriumites, ametites ja sihtasutustes ja selle raames ka ametnikkonna hulga. Personaalne riik toetab menetlemiseks kuluva aja ja töötajate arvu vähendamist.

• Teeme e-valimised võimalikuks ka mobiiltelefonis.

• Investeerime alus- ja üldharidusse igal aastal 250 miljonit eurot lisaraha. Selle eest kindlustame õpetajate palgatõusu, suurendame õpetajate ja tugispetsialistide koolitustellimust.

• Juba järgmisel aastal peab hea kooliõpetaja saama 3000 eurot palka. Selleks suurendame koolide palgafondi mahtu, mis võimaldab maksta kõrgemat tasu väga hea professionaalse tasemega õpetajatele. Hoolitseme selle eest, et lasteaiaõpetajate ja huvihariduse õpetajate palgad suureneks samas suurusjärgus.

• Ülikoolide rahastamine ei tohi olla iga-aastase riigieelarve kauplemise koht. Teeme erakondadeülese pikaajalise poliitilise kokkuleppe kõrghariduse ja teaduse terviklikuks rahastamiseks. Toetame tasuta eestikeelse kõrghariduse andmise jätkumist praeguses mahus.

• Selleks et jõuda õiglase energiahinnani, ehitame rekordkiirusel üles roheenergia tootmisvõimsused, tuulepargid ja laseme võrku päikeseenergia. Planeeringute menetlused teeme kuue aasta asemel kuue kuuga.

• Toetame pensioniealiste vabatahtlikku tööturule jäämist maksusoodustuste kaudu. See tähendab, et tööjõus osalevate inimeste arv ei lange nii kiiresti, aidates leevendada tööjõupuudust. Lisaks on sellel märkimisväärne positiivne mõju riigi eelarvele.

• Vähendame parandamis- ja remontimisettevõtete maksukoormust viis protsenti, et vähendada tarbimist ja soodustada taaskasutust.

• Viime läbi null-eelarve reformi ehk ehitame riigieelarve üles nullist. Vaatame üle iga kuluartikli, et välja praakida ebavajalikud kulud ja kasutada eelarve raha võimalikult targalt ja säästlikult.

Eesti 200 valimisprogrammiga saab tutvuda erakonna kodulehel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles