Reformierakond lubab valimistel tööturu reformi ja ebavajalike seaduste tühistamist (2)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Kaja Kallas Reformierakonna üldkogul Lennusadamas.
Kaja Kallas Reformierakonna üldkogul Lennusadamas. Foto: Mihkel Maripuu / Scanpix

Märtsis toimuvatel valimistel lubab Reformierakond ettevõtluskeskonda uuendada ja tühistada ajale jalgu jäänud regulatsioonid. Lisaks soovib erakond ehitada põhimaanteed 2+2 sõiduradadega ja tõsta tulumaksuvaba miinimum kõigile 700 euroni kuus.

Tähtsamad majandusteemalised lubadused erakonna valimisprogrammis:

• Kaotame eraisikute «maksuküüru» ja taastame abikaasade ja kooselupartnerite ühisdeklaratsioonid. Maksuvaba miinimum peab olema kõigile ühetaoline riikliku koormise vaba miinimum. Tõstame maksuvaba miinimumi 700 euroni kuus kõigile

• Jätkame riigi osalusega ettevõtete erastamist. Riik ei pea olema ettevõtja ega omama osalusi ettevõtetes. Reformierakond nõustub hoidma riigi osalust ettevõtluses vaid juhul, kui selleks on möödapääsmatu ühiskondlik või strateegiline julgeolekuvajadus või eksisteerib objektiivne turutõrge, mida pole võimalik kõrvaldada.

• Riigi põhimaanteed ehitatakse 2+2 sõiduradadega. Tallinn-Tartu, Tallinn-Pärnu-Ikla ja Tallinn-Narva maanteede arendamine on riigi teedeehituse prioriteet.

• Korrastame ärikeskkonna õigusruumi, et tagada õiglane ning läbipaistev turukorraldus ning innovatsiooni soodustav keskkond. Regulatsioonide eesmärk on anda tarbijale turvalisus ning ettevõtjale selgus ja investeerimiskindlus. Regulatsioone tuleb pidevalt üle vaadata ja ebavajalikud tühistada.

• Reformime tööturu regulatsiooni- Kehtiv töösuhete õiguslik regulatsioon on ajale jalgu jäänud. Uuendame kehtivat raamistikku selliselt, et see motiveeriks töötamist, mitte sõltuvust toetustest. Mitmekülgsed ja muutuvate töösuhted (tööampsud, erinevat laadi lepingud, kaugtöö jne) peavad olema võimalikud, ilma et sellega kaasneks maksunduslik või muu diskrimineerimine.

• Vajalik lisatööjõud kontrollitud rände abil - Eesti inimeste ja ettevõtete jõukuse kasvatamiseks vajame oskustööjõudu kontrollitud rände kaudu.

• Loome keskkonna, mis tagab mugavate lennuühenduste olemasolu. Eesti riik ei pea omama lennufirmat, vaid muutma oma lennujaamad ja taristu atraktiivseks sihtkohaks lennufirmadele, et toetada Eesti turismi- ja külalislahkussektori arengut.

• Viime riigi tulud ja kulud tasakaalu. Riigieelarve on kroonilises puudujäägis – see kiirendab hinnatõusu ja pole jätkusuutlik. Seepärast viime tavapärasest tugevama majanduskasvu korral kroonilises puudujäägis oleva riigieelarve tasakaalu nelja aastaga.

• Tagame kiire interneti kättesaadavuse kogu Eesti territooriumil - täiendame Euroopa Liidu rahastust riigieelarveliste toetustega, et kiire internet jõuaks kõigi soovijateni hiljemalt 2030. aastaks.

• Kiirendame oluliselt uute ja puhaste taastuvenergeetika tootmisvõimsuste arendamist, et tagada Eesti inimestele soodsam energiahind. 2030.aastaks on rajatud taastuvenergia tootmise- ja salvestusvõimsusi mahus, mis katab Eesti aastase tarbimise.

• Töötame välja Eesti Energiaplaani, et juhtida targalt võrke ning planeerida investeeringuid võrkudesse. Koostame Eesti elektrivõrgu arendamise struktuurse arenguplaani, arvestades Eesti vajadusi ning naaberriikide teadaolevaid arendusi. Koostame Eesti elektrivõrgu arendamise struktuurse arenguplaani, arvestades Eesti vajadusi ning naaberriikide teadaolevaid arendusi.

Reformierakonna valimisprogrammiga saab tutvuda erakonna kodulehel

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles