Põllumajandustoodangu hinnad kasvasid mullu jõudsalt

BNS
Copy
Põllumaa. Pilt on illustratiivne.
Põllumaa. Pilt on illustratiivne. Foto: Lilli Tölp / Scanpix

Eurostati andmeil kasvasid möödunud aastal Euroopa Liidus toodetud põllumajandussaaduste hinnad aastaga 24 protsenti, kusjuures viljahinnad kasvasid keskmiselt 45 protsenti, munade hind 43 protsenti ja piima hind keskmiselt 31 protsenti.

Langesid vaid puuviljade hinnad ja needki keskmiselt 3 protsenti, teatas Eurostat. Hinnatõusude taga oli Ukrainas toimuv sõjategevus, kuna nii Ukraina kui Venemaa olid olulised vilja, õlikultuuride ja väetiste eksportöörid, lisaks mullune põud ja üldine inflatsioonisurve.

Teraviljade, sealhulgas nisu, odra, rukki ja kaera hinnad kasvasid mullu kõigis liikmesriikides. Hinnatõusud jäid vahemikku 33 kuni 70 protsenti, sealhulgas 33 protsenti Austrias ja Hollandis, 34 protsenti Lätis ning koguni 67 protsenti Ungaris ja 70 protsenti Soomes.

Munade hinnad kasvasid kõige vähem, 6 protsenti Luksemburgis ja 7 protsenti Küprosel ning Kreekas, enim – 68 protsenti Hollandis, 74 protsenti Belgias ja 76 protsenti Prantsusmaal.

Mullune põud tähendas muu hulgas, et piimalehmadele oli söödaks vähem värsket rohtu, mis mõjutas omakorda piimahindu. Hinnad tõusid samuti kõigis liikmesriikides, vähim, 3 protsenti Küprosel, kus on tähtsal kohal lisaks lehmapiimale kitsepiim, ja 9 protsenti Maltal. Suurimad hinnakasvud olid Belgias, Leedus, Ungaris ja Lätis, ligikaudu 50 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles