Yellen: USA võib vajada maksejõuetuse vältimiseks erakorralisi samme

Copy
USA rahandusminister Janet Yellen.
USA rahandusminister Janet Yellen. Foto: Kevin Dietsch

Ameerika Ühendriikidel võib tekkida vajadus rakendada erakorralisi meetmeid, et vältida oma võla makseviivitust juba järgmisel nädalal, mil prognooside kohaselt saavutatakse kongressi poolt kehtestatud laenulimiit, hoiatas rahandusminister Janet Yellen reedel.

 

«Kui valitsus ei suuda oma kohustusi täita, tekitaks see korvamatut kahju USA majandusele, kõigi ameeriklaste elatusvahenditele ja ülemaailmsele finantsstabiilsusele,» hoiatas Yellen oma kirjas kongressi juhtkonnale.

Prognooside kohaselt jõuab USA võlakoormuse piirmäärani järgmisel neljapäeval, kirjutas ta.

«Kui limiit on saavutatud, peab rahandusministeerium alustama teatavate erakorraliste meetmete rakendamist, et vältida Ameerika Ühendriikide kohustuste täitmatajätmist,» kirjutas ta.

Kuid kõik sellised meetmed aitaksid ainult piiratud aja jooksul, tõenäoliselt mitte kauem kui kuus kuud, hoiatas Yellen.

«Seetõttu on ülioluline, et kongress tegutseks õigeaegselt, et suurendada või peatada võlakoorma piirnormi,» kutsus ta üles.

Seadusandjad on sattunud selles küsimuses ummikusse, kusjuures mõned vabariiklastest poliitikud soovivad kasutada võlalimiiti mõjutusvahendina, et saavutada kulutuste kärpimist, millele demokraadid on vastu.

Rahandusministeerium ei oska täpselt hinnata, kui kaua erakorralised meetmed võimaldavad valitsuse kohustuste maksmist jätkata, ütles Yellen.

Kuid ta hoiatas, et raha ja meetmed võivad ammenduda pärast juuni algust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles