Venemaa kasutab ELi sanktsioonide vältimiseks üha enam oma naftatankereid

PM Majandus
Copy
Naftatanker Venemaal Novorossiiskis.
Naftatanker Venemaal Novorossiiskis. Foto: Postimees

Euroopa ulatuslikud sanktsioonid Venemaa nafta ostu ja transpordi suhtes on sundinud riiki vedama üha rohkem toornaftat oma tankeritega, kirjutab Bloomberg.

Euroopa Liit keelas alates 5. detsembrist peaaegu kogu nafta impordi Venemaalt meritsi ning kehtestas koos G7 riikidega ka piirhinna, millega Moskva võib naftat müüa. Kõik, kes soovivad Vene nafta veoks prahtida Euroopa laevu, sealhulgas Kreeka hiiglaslikku tankerilaevastikku, või pääseda ligi muudele hädavajalikele teenustele, saavad seda teha ainult siis, kui nad maksavad lasti eest mitte rohkem kui 60 dollarit barreli eest.

Alates sellest kuupäevast on Euroopa omanduses olevad tankerid vedanud umbes 30% Venemaa peamistest lääne naftasadamatest lähetatud lastidest, samas kui varem oli see näitaja umbes 50%. Seevastu Venemaa laevade osakaal on tõusnud 35%-ni, võrreldes varasema 22%-ga.

Pärast sanktsioonide kehtestamist on tekkinud tankerite varilaevastik, mille puhul on spekuleeritud, et neid laevu kasutatakse Venemaa kaubavahetuseks. Samuti on suurenenud nende laevade arv, mille omanikuandmed ei ole teada, mis viitab sellele, et ka mõned neist varilaevastiku tankeritest võivad olla kasutusele võetud.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles