Eesti tööstustoodangu mahu langus oli novembris EL-i suurim (1)

BNS
Copy
Narva Tööstuspark.
Narva Tööstuspark. Foto: IVIA

Eesti tööstustoodangu maht langes mullu novembris võrreldes kuu varasemaga 3,7 protsenti, mis oli ühtlasi Euroopa Liidu (EL) suurim langus.

Euroalal ja liidus tervikuna tõusis näitaja vastavalt ühe ja 0,9 protsendi võrra, selgus Eurostati andmetest. Aastavõrdluses kasvas nii euroalal kui ka EL-is tööstustoodangu maht 2 protsenti, Eestis aga langes 12,2 protsenti.

Euroalal tõusis kuulõikes enim, ühe protsendi võrra, kapitalitoodete tootmine. Vahekaupade tootmine kerkis 0,8 protsenti ja kestvuskaupade tootmine 0,4 protsenti. Energia ja mittekestvate tarbekaupade tootmine aga langes, vastavalt 0,9 ja 1,3 protsenti.

EL-is kasvas samuti enim kapitalitoodete tootmine, 0,9 protsenti. Järgnes 0,7 protsendiga vahekaupade tootmismahu kasv ja 0,1 protsendiga energia tootmine. Kestvuskaupade tootmismaht aga langes 0,2 protsenti ning mittekestvate tarbekaupade tootmine 1,2 protsenti.

Liikmesriikide seas, mille kohta Eurostatil on andmed, oli tööstusmahu kasv kuuvõrdluses 6,4 protsendiga suurim Iirimaal, 5 protsendiga Luksemburgis ning 4,6 protsendiga Maltal. Järseim langus oli lisaks Eestile 3,3 protsenti Rootsis ja 1,9 protsenti Horvaatias.

Aastavõrdluses kasvas euroalal novembris kapitalikaupade tootmine 8,8 protsenti, mittekestvate kaupade tootmine 6,3 protsenti ja kestvuskaupade tootmine 0,3 protsenti. Vahekaupade tootmine langes 3,3 protsenti ning energia tootmine 10,7 protsenti.

EL-i arvestuses kasvas samal ajal kapitalikaupade tootmine 9 protsenti ning mittekestvate kaupade tootmine 7,2 protsenti. Kestvuskaupade tootmine aga langes 1,5 protsenti, vahekaupade tootmise langus oli 3,3 protsenti ning energia tootmine langes 10,2 protsendi võrra.

Tööstusmaht kasvas aastavõrdluses 34,9 protsendiga enim Iirimaal. Järgnesid 15,5 protsendiga Malta ja 9,3 protsendiga Taani. Suurima languse osaliseks said 12,2 protsendiga Eesti, 10,7 protsendiga Slovakkia ja 4 protsendiga Rumeenia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles