Ametiühing korraldab Tallinki laevadel hoiatusstreigi (3)

PM Majandus
Copy
Tallinki uus lipulaev MyStar.
Tallinki uus lipulaev MyStar. Foto: Sander Ilvest

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing (EMSA) edastas neljapäeval AS-ile Tallink Grupp ja selle tütarettevõtetele OÜ-le Hansaliin ja OÜ-le HT Laevateenindus teate hoiatusstreigi korraldamisest esmaspäeval, 16. jaanuaril.

«Kavas on korraldada kolmel laeval tunniajane hoiatusstreik tööseisakuga avaldamaks survet palgaläbirääkimiste käigule. Soovime väljendada tööandjale, et tööandja ühepoolselt kohaldatud pisku palgatõus 7–10 protsendi näol kaheaastase perioodi jooksul ei ole arvestades elukalliduse tõusu ja sellest tingitud reaalpalga langust meile, töötajatele laevades, vastuvõetav ja toetame seda arvestava ametiühingu nõudmisi palgaläbirääkimistel,» ütles EMSA volikogu esimees ja OÜ Hansaliin peausaldusisik Ülar Pärn pressiteates.

«Tekkinud on töötajatele talumatu olukord, kus palgaläbirääkimised on sisuliselt ummikusse jooksnud ja ka kollektiivse töötüli lepitusprotsess on asunud venima. Tegime vastava avalduse juba 16. detsembril ja tänaseks on juba 13. jaanuar, kuid toimunud pole ühtki lepituskoosolekut,» lisas Pärn.

Ametiühingu teatel alustati kollektiivlepingu palgaläbirääkimisi juba septembri lõpus ja Tallinki esindusega EMSA sõnul on kohtutud seitsmel korral. Ametiühingu hinnangul puudus tööandja poolel tõsine soov töötajate argumentide mõistmiseks, mis puudutasid nii Tallinkis makstavate töötasude pikaajalist mahajäämust Eesti tööturul toimunud keskmise brutopalga olulisest kasvust kui ka elukalliduse ligi 20-protsendist tõusu.

Tööandja ei esitanud EMSA väitel ametiühingule kolme kuu jooksul ühtki veenvat argumenti, mis oleks kinnitanud ettevõtete võimetust töötajate palganõudmisi rahuldada. Juba enne COVID-19 kriisi olid Tallinki laevaperedele makstavad kollektiivlepingujärgsed töötasud EMSA sõnul umbes 10–15 protsenti madalamad kui konkurentidel teiste Eesti tööandjate juures, kes tegutsevad reisijate ja kaubaveoteenuste turul Soome-Eesti ja Rootsi-Eesti liinidel.

EMSA hinnangul on käimasolev töötüli seoses lahkarvamusega uute palgatingimuste osas elukalliduse tõusu piisavalt mittearvestava personali- ja palgapoliitika paratamatu tulemus. EMSA jätkab elukalliduse tõusu arvestava palgakokkuleppe taotlemist.

Tallinki kommunikatsioonijuht Katri Link kinnitas, et Tallinki laevad jätkavad esmaspäeval opereerimist vastavalt graafikule.

Tema sõnul katkestas 2022.aasta detsembris EMSA ootamatult ühepoolselt Tallinki ja ametiühingu vahel käimas olnud kollektiivlepingu läbirääkimised ning pöördus edasiste läbirääkimiste jätkamiseks riikliku lepitaja poole. «Antud protsess koostöös riikliku lepitajaga on hetkel käimas, ootame esimese kohtumise määramist lepitaja poolt,» lausus Link.

Antud hetkel, kus protsess riikliku lepitajaga läbirääkimiste jätkamiseks on käimasolev ning olemasolev kollektiivleping kehtiv, on EMSA poolt välja kuulutatud hoiatusstreik Tallinki hinnangul seadusega vastuolus ning ettevõte on sunnitud astuma samme õiguskaitse saamiseks ja töörahu säilitamiseks ning oleme esitanud vastava hagi kohtule. Ebaseadusliku streigi korral nõutakse kahjud sisse Eesti Meremeeste Sõltumatult Ametühingult.

«EMSA poolsest läbirääkimiste katkestamisest sõltumata tõstis Tallink alates 1. jaanuarist 2023 kahepoolse kokkuleppe alusel meretöötajatega palkasid, mida on tehtud viimastel aastatel ka varasemalt, sõltumata pandeemiast ja geopoliitilisest olukorrast tingitud majandusraskustest. Tänase seisuga on Tallinki poolse töötasu suurendamise kokkuleppe allkirjastanud üle 87% Tallinki meretöötajatest ning see täieneb iga päevaga,» lisas Link.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles