Kas investorid peaksid kartma 13. reedet?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investorid kardavad põhjuseta 13. reedet
Investorid kardavad põhjuseta 13. reedet Foto: Www.imago-images.de/Scanpix

Investorid on harjunud vaatama igasuguseid kalendriefekte ja nende mõju investeerimistulemustele. Kui palju sellest pärisinvesteerimisel kasu on, on küsitav.

Igatahes ei maksta 13ndat reedet karta rohkem kui mistahes teist kalendripäeva, kirjutas 2019. aastal investeerimisväljaanne Barrons. Nad vaatasid 157 sellist juhtumit ja jõudsid järeldusele, et 13. reedel on investeerimise tulemus üsna sarnane mistahes muule päevale.

Halvim 13. reede oli 1989. aastal, kui aktsiaturg kukkus 6,1% ja parim 11 aastat hiljem 3,3% tõusuga.

S&P Dow Jones Indicese analüütik Howard Silverblatt ütles 2017. aastal väljaandele Money, et 13. reedel on aktsiad tõusnud 57% juhtudest. Ta märkis, et mistahes suvalisel kauplemispäeval on tõus 52% juhtudest.

LPL Research avastas 2017. aastal, et 13. reede on vaid veidi halvem kõigist muudest reedetest, kus keskmine annualiseeritud tõus oli 4,2% võrreldes kõigi reedete 12,8%ga, kirjutab Market Realist.

«Kui teil ei lähe just 13. reedel peegel katki või must kass ei kõnni üle tee, siis me ei saa küll öelda, et see päev erineb mistahes muust päevast,» märkis LPL Researchi vanemstrateeg Ryan Derrik.

Aga miks investorid üldse kardavad 13. reedet? Põhjus võib olla nii kaugel ajaloos, et seda ei mäleta enam suurt keegi. Thomas Lawson kirjutas 1907. aastal novelli 13. reedest, kus väljamõeldud maakler otsustas sellel päeval Wall Streetil paanikat külvata.

Täna on seni 13. reede läinud börsidel rahulikult. Hiina aktsiaturg tõusis 1,4%, Hongkong 0,9% ja Austraalia 0,7%, kuid Jaapan langes 1,3%.

Eile lõpetasid USAs peamised aktsiaindeksid päeva 0,3-0,6% tõusuga. Euroopas viitavad aktsiaindeksifutuurid päeva positiivsele algusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles