SANKTSIOONID Osad Venemaa tooted jäid puutumata. Millist kaupa lettidelt jätkuvalt leida võib? (2)

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Poelettidel on palju Venemaa tooteid.
Poelettidel on palju Venemaa tooteid. Foto: Anastasiya Tido

Täna on kauplustes, sealhulgas suurtes kettides, endiselt palju Venemaal toodetud toiduaineid: taimeõli, tee, maiustused, kastmed. Kas Babajevski šokolaad ja Tuula präänikud kaovad lettidelt? Millised tavalised kosmeetikatooted, mille pakendil on kirjad kirillitsas, jäävad müüki? Kas ettevõtjad tulevad toime oma äritegevuse piirangutega?

Esmaspäevast, 9. jaanuarist hakkasid kehtima piirangud teatud kaubagruppide sisseveole Venemaalt. Need kaubad sattusid Euroopa Liidu sanktsioonide alla sügisel, kuid kehtis kolmekuune üleminekuperiood, mille eesmärk oli kaitsta ettevõtjaid põhjendamatute kahjude eest: alates 07.10.2022 oli võimalik importida juba ostetud kaupa, kuid uusi kaubapartiisid, mis olid ostetud pärast 07.10.2022, enam deklareerida ei saanud. Nende piirangutega seoses kerkib küsimus, millised kaubad kauplustes kaovad ja millised jäävad ning milline äri saab kõige rohkem kannatada.

Maksu- ja tolliameti tolliosakonna keeldude ja piirangute talituse juhataja Piret Tinkus rõhutas, et Venemaal toodetud kauba olemasolu kaupluses ei pruugi tingimata tähendada, et ettevõtja rikub sanktsiooninõudeid: «Venemaa kaupade müük / kaupade müük Venemaalt EL-i ei ole keelatud. Kui ettevõte soovib müüa Venemaa kaupa, kuni see on saadaval ja pole impordikeelu all, on see ettevõtja/müüja isiklik otsus.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles