USA inflatsioonimäär langes märgatavalt

PM Majandus
Copy
USA inflatsioon on viimase aasta madalaim.
USA inflatsioon on viimase aasta madalaim. Foto: KEVORK DJANSEZIAN

Hinnatõus USA majanduses on aeglustunud. Ja see ei ole tingitud ainult tugevalt kõikuvatest energiahindadest.

Inflatsioon langes Ameerika Ühendriikides enne aastavahetust märkimisväärselt. Kaupade ja teenuste inflatsioonimäär langes detsembris 6,5 protsendini, võrreldes 7,1 protsendiga novembris. Sellest teatas tööministeerium Washingtonis, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Reutersi küsitletud eksperdid olid varasemalt prognoosinud, et intressimäär jääb sellele tasemele. Sellest hoolimata on see märgatav märk majanduse leevendamisest, kuna see on juba kuues järjestikune langus, mis suurendab lootust, et inflatsioonilaine on vaibumas.

Inflatsioonimäär on endiselt tunduvalt kõrgem kui Föderaalreservi 2-protsendine eesmärk. Detsembris tõstis Fed baasintressimäära poole protsendipunkti võrra uude vahemikku 4,25-4,50 protsenti. Rahapoliitika järelevalveasutused näevad samas märkimisväärseid edusamme inflatsiooni ohjeldamisel ja soovivad võtta leebema hoiaku.

Lisaks näevad paljud vaatlejad positiivse asjaoluna, et ka nn baasintressimäär, ehk inflatsioon ilma volatiilsete energia- ja toiduhindadeta, on langenud. See langes 6,0 protsendilt 5,7 protsendile.

USAs on ka esialgsete töötu abitaotluste arv endiselt madal, mis tähendab, et USA tööturg on jätkuvalt tugev. Eelmisel nädalal vähenesid esmased taotlused tööministeeriumi andmetel veidi ehk 1000 võrra 205 000-ni, mis on madalaim näitaja alates eelmise aasta septembrist, kuigi analüütikud prognoosisid keskmiselt 215 000 taotlust.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles