Firma: Rootsis leiti Euroopa suurim haruldaste muldmetallide maardla (3)

Copy
Foto: JONAS EKSTROMER

Rootsi põhjaosas leiti Euroopa suurim haruldaste muldmetallide maardla, teatas neljapäeval kaevandusfirma LKAB.

 

LKAB teatel on rauakaevanduse kõrvalt leitud maardlas üle miljoni tonni haruldaste muldmetallide oksiide ja avastuse täit mõõtu alles uuritakse.

«Need haruldaste muldmetallide maardlad on selles maailmajaos suurimad teadaolevad ja võivad saada rohepöördeks hädavajaliku võtmetooraine tootmise oluliseks komponendiks,» ütles LKAB tegevdirektor Jan Moström.

Rootsi energeetika- ja tööstusminister Ebba Busch ütles omalt poolt, et EL-i elektrifitseerimine, ressurssidega isemajandamine, sõltumatus Venemaast ja Hiinast saavad alguse kaevandustest. Ta märkis, et Euroopa peab tugevdama tööstuspotentsiaali ja energiat, püüdma loobuda fossiilkütustest ja minema üle keskkonnasõbralikele tehnoloogiatele.

Uudisteagentuur AP täpsustas, et isegi kui võimud väljastavad valdkonna arendamiseks loa kiiresti, võib leitud ressursside kaevandamine alata alles paljude aastate pärast.

Silmetis töödeldavad haruldased muldmetallid. 
Silmetis töödeldavad haruldased muldmetallid. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja

Haruldasi muldmetalle kasutatakse uusimates tehnoloogiates, sealhulgas kuvarite, kõrgtehnoloogiliste relvade, elektriautode ja tuuleturbiinide tootmisel.

Haruldaste muldmetallide valdkonnas on suur roll mängida ka Eestil, kuna Sillamäel asuv metallurgiaettevõte Silmet on üks väheseid haruldaste muldmetallide tootjaid ja töötlejaid väljaspool Hiinat, olles ühtlasi ka nende ainukeseks tootjaks Euroopas. Seega on üpris tõenäoline, et vastavastatud Rootsi maavarad leiavad lõpuks ka tee Eestisse.

2020. aastal kirjutas The Wall Street Journal USA nõustamisettevõtte Horizon Advisory ettekandele viidates, et Hiina peab oma valitsevat seisundit haruldaste muldmetallide turul hoovaks, mida saab kasutada Läänele surve avaldamiseks, sealhulgas kaubandusvaidlustes Ameerika Ühendriikidega. Aasta hiljem väitis ajaleht Financial Times (FT), viidates Hiina ametivõimude esindajale, et Peking püüab tuvastada, kas USA kaitsetööstus, sealhulgas hävitajate F-35 tootmine, kannatab Hiina haruldaste muldmetallide ekspordipiirangute jõustumise korral.

Möödunud aasta oktoobris teatas agentuur Bloomberg, et Ukraina olukorra taustal peavad Euroopa kaitseettevõtted oma tootmisliine vastavalt relvade nõudluse kasvule muutma. Ettevõtetel aga napib oskustöölisi, mõningaid pooljuhte ja haruldasi muldmetalle. Ka oktoobris teatas FT, et EL-i välisametkond peab bloki sõltuvust Hiinast pooljuhtide ja teatud tüüpi haruldaste muldmetallide tarnimisel ohtlikuks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles