Kallas: Elektrilevi on olnud Eesti Energia lüpsilehm (7)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: Tairo Lutter

Peaminister Kaja Kallas ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et Eesti Energia kontserni kuuluv võrguettevõte Elektrilevi on olnud kontsernile nii-öelda lüpsilehm, mille rahavoole ja laenuvõimekusele on toetutud, et investeerida riskantsetesse projektidesse.

«Boston Consulting Groupi maatriksi järgi võib öelda, et Elektrilevi on Eesti Energiale olnud lüpsilehm ja see on tähendanud seda, et nende tekitatud garanteeritud rahavooge ja laenuvõimekust on kasutatud investeerimiseks küsimärkidesse, nagu Jordaania või Utah,» ütles peaminister.

Kallas lisas, et tema arvates oleks Elektrilevi ise need vahendid investeerinud hoopis võrkude ilmastikukindlamaks muutmisesse.

Samuti on peaministri sõnul Elektrilevi töötajatest suur osa üle viidud Eesti Energia kontserni kuuluvasse Enefit Connecti. «Probleem oli ju ka Saaremaal selles, et polnud inimesi, polnud ressursse, need kõik olid kanditud ära,» ütles Kallas, viidates möödunud aasta lõpul suursaari tabanud rasketest ilmastikuoludest tingitud ulatuslikele elektrikatkestustele.

«Valitsus on oma otsused teinud selle kohta, et Elektrilevi eraldada. Nüüd on valmis ka analüüsid ja sellega me läheme edasi,» lausus peaminister.

Rahandusminister Annely Akkermann ütles detsembri lõpus BNSile, et analüüs Elektrilevi eraldamise kohta Eesti Energiast on plaanis avalikustada 2023. aasta alguses.

«Eraldamine on jätkuvalt töös ning valminud ka vastav analüüs, mis pakub eraldamisprotsessis erinevaid lahendusi. Hetkel käivad ettevalmistused analüüsi esitamiseks valitsusele seisukoha kujundamiseks. Uuel aastal selgub juba täpsemalt,» kinnitas Akkermann toona BNSile.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles