Mootorikütuste hinda Eestis mõjutab Hiinas toimuv (1)

PM Majandus
Copy
Maailmaturu nafta hinda langetavad samal ajal maailmamajanduse jahtumine ja globaalsete naftavarude kasv.
Maailmaturu nafta hinda langetavad samal ajal maailmamajanduse jahtumine ja globaalsete naftavarude kasv. Foto: Margus Ansu

Toornafta hinnakõikumiste peamisteks hinna mõjutajateks on Hiina majanduse käekäik pärast range Covid-19 poliitika lõppemist ning maailmamajanduse üldine jahtumine.

«Toornafta hind on viimasel nädalal liikunud vahemikus 78–82 USD/b, mis on võrreldes möödunud nädalatega oluliselt stabiilsem,» ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi.

Sassi tõi välja, et suurim hinda tõstev tegur on Hiinas toimuv ning tugev optimism Hiina majanduse kiire taastumise osas peale rangete Covid-19 piirangute lõppu.

«Hiina keskpanga esindaja sõnul pöördub riigi majanduskasv tagasi oma «normaalsele rajale», kuna riigi valitsus võimaldab rohkem finantsabi majapidamistele ja ettevõtetele taastumaks peale aastatepikkust Covidi nullpoliitikat. Mõningate analüütikute hinnangutel võib Aasia Covid-19 piirangute täieliku kaotamise korral nafta hind tõusta isegi 140 USD/b tasemele,» rääkis Sassi.

Lisaks sellele mõjutab jätkuvalt hinda ka teadmatus, milliseks kujuneb Euroopa diislikütuse turg peale Vene päritolu kütustele kehtestatud sanktsioonide jõustumist.

Teiselt poolt jällegi survestab ebakindlus Hiina Covidi-piirangute mõju osas kütuse hinda.

«Kuigi Hiina esindajad kinnitavad, et sealne majandus taastub kiiresti, püsib siiski ka teadmatus, milline saab olema tegelik olukord – kas peale Hiina uusaastat saavad alguse uued massilised haigestumised ning kuidas riik haiguspuhangutele reageerib,» sõnas Sassi.

Maailmaturu nafta hinda langetavad samal ajal ka maailmamajanduse jahtumine ja kartus majanduslanguse ees ning globaalsete naftavarude kasv.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles