Rootsi valitsus tahab ehitada rohkem tuumaelektrijaamu

PM Majandus
Copy
Forsmarki tuumaelektrijaam Rootsis.
Forsmarki tuumaelektrijaam Rootsis. Foto: TT NEWS AGENCY

Rootsi paremtsentristlik koalitsioonivalitsus teatas kolmapäeval, et esitab õigusakti, mis võimaldab uute tuumaelektrijaamade ehitamist, vahendab AP.

«Me muudame nüüd õigusakte, mis võimaldab ehitada rohkem reaktoreid enamates kohtades, kui see on praegu võimalik,» ütles Rootsi peaminister Ulf Kristersson pressikonverentsil.

Rootsi keskkonnaseadus seab ülempiiri 10 reaktorile ja uusi tuumaelektrijaamu võib ehitada ainult sinna, kus juba on reaktorid. Valitsus soovib, et need sätted kaotataks. Kava kohaselt peaks seadusemuudatus jõustuma 2024. aasta märtsis.

Kliima- ja keskkonnaminister Romina Pourmokhtari ütles, et uued reaktorid võivad olla väiksemad ja need tuleb ehitada sinna, kus neist on kõige rohkem kasu.

«Me näeme, et ka teised riigid ehitavad mõne suure reaktori asemel väikeseid reaktoreid,» ütles Pourmokhtari ajakirjanikele. «Õigusaktid tuleb viia vastavusse uue tehnoloogiaga.»

Eelmisel aastal oma kolmepoolse koalitsiooni moodustamisel andis Kristersson märku tuumaenergia laiendamisest, mida eelmised Rootsi valitsused olid hakanud demonteerima. Oktoobris ütles ta, et Rootsi elektritootmise eesmärk muutub «100% taastuvenergia» asemel «100% fossiilsetest energiaallikatest vabaks», mis jätab ruumi tuumaenergiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles