Seadusandja: Saksamaa peab vähendama sõltuvust Hiinast

Copy
Taiwani president Tsai Ing-wen (paremalt) koos Saksa Vaba Demokraatliku Partei  aseesimehe Johannes Vogeli ning Saksamaa parlamendi kaitsekomitee juhi Marie-Agnes Strack-Zimmermanniga.
Taiwani president Tsai Ing-wen (paremalt) koos Saksa Vaba Demokraatliku Partei aseesimehe Johannes Vogeli ning Saksamaa parlamendi kaitsekomitee juhi Marie-Agnes Strack-Zimmermanniga. Foto: AP/ Scanpix

Venemaa kallaletung Ukrainale on näidanud, et Saksamaa peab vähendama majandussõltuvust Hiinast, ütles Saksa seadusandja kolmapäeval Taiwanis.

Saksa parlamendi delegatsioon saabus sel nädalal visiidile Taipeisse, teenides ära Pekingi hukkamõistu. Sel aastal on kavas ka haridusministri visiit.

Hiina peab Taiwani oma territooriumi osaks, mis ühel päeval tagasi võetakse, vajadusel jõudu kasutades.

Venemaa sõda Ukrainas on süvendanud lääneriikides kartust, et Hiina president Xi Jinping võib otsustada midagi sarnast ette võtta.

Saksa Vaba Demokraatliku Partei (FDP) aseesimees Johannes Vogel ütles Taipeis ajakirjanikele, et Saksa majandus sõltub ülemäära Hiinast.

«Me peaksime mõtlema, kuidas tasakaalustada sõltuvust Hiina turust,» ütles ta.

«Me olime Saksamaal liiga sõltuvad Vene gaasist ja me ei saa olla mis tahes valdkonnas või mis tahes viisil nii sõltuvad ühestki autoritaarsest režiimist.»

Vogeli sõnul on mõned ettevõtted hakanud aru saama, kui ohtlik võib taoline sõltuvus olla ja et mitmekesistamine on hea mõte.

Hiina oli 2021. aastal Saksamaa suurim kaubanduspartner.

Vogel keeldus otseselt ütlemast, kas Saksamaa tunneb moraalset kohustust anda Taiwanile relvi, et end Hiina rünnaku korral kaitsta.

«Minu arvates on kõigi moraalne kohustus hoida ära sõjalised agressioonid Taiwani väinas,» vastas ta.

«Me arvame, et kohutava stsenaariumi vältimise majanduslik mõõde on see, mille me saaksime lauale tuua.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles