Graafik EL-i naftaembargo ja hinnalagi lähevad Venemaale maksma 160 miljonit eurot päevas

Erkki Erilaid
Copy
Rosnefti naftaväli Krasnojarski lähedal Vankorskojes.
Rosnefti naftaväli Krasnojarski lähedal Vankorskojes. Foto: Sergei Karpukhin

Soome kliimauuringute keskuse CREA analüüsist selgus, et EL-i nafta impordikeeld ja lääneriikide seatud hinnalagi lähevad Venemaale maksma hinnanguliselt 160 miljonit eurot päevas.

Energia ja puhta õhu uurimiskeskuse (Centre for Research on Energy and Clean Air – CREA) hinnangul peaks idanaabri kahjud veebruaris veelgi suurenema, kuna sanktsioonid laienevad ka Venemaa naftatoodetele.

«Venemaa saamata jäänud eksporditulu peaks veebruaris kasvama 280 miljoni euroni päevas,» märkis CREA analüüsi koostanud Lauri Myllyvirta. «Sanktsioonid on lõpuks tööle hakanud ning nende mõju on ootuspäraselt märkimisväärne.»

EL-i riikide embargo meritsi veetavale Venemaa toornaftale jõustus 5. detsembril. Samal ajal hakkas kehtima juhtivate tööstusriikide grupi G7 ja teiste lääneriikide poolt kehtestatud hinnalagi, mille tasemeks sai 60 dollarit barreli eest.

CREA hinnangul saab Venemaa fossiilkütuste müügist endiselt eksporditulu ligikaudu 640 miljonit eurot päevas. Summa peaks veebruaris langema ligikaudu 520 miljoni euroni. Võrdluseks teenis idanaaber mullu märtsist maini energiaekspordilt rekordiliselt ligi miljard eurot päevas.

Venemaa eksporditulu fossiilkütuste müügist (miljonid eurod päevas).
Venemaa eksporditulu fossiilkütuste müügist (miljonid eurod päevas). Foto: CREA

Agressorriigi tulusid aitaks veelgi vähendada hinnalae langetamine. «On ülimalt oluline, et hinnalagi langetaks tasemele, mis ei lase Kremlil saada maksustatavat naftatulu ning et ülejäänud nafta ja gaasi import Venemaalt oleks piiratud,» lisas Myllyvirta.

Venemaa toornafta vedamine laevadega, millele kehtis alates detsembrist hinnalagi, seni toonud neile eksporditulu 3,1 miljardit eurot. Sellest summast on Venemaa riigikassasse laekunud maksutulu ligikaudu kaks miljardit eurot, märgitakse raportis.

CREA hinnangul saab need maksutulud peaaegu täielikult kaotada, kui langetada hinna ülempiir tootmiskuludele lähedasemale tasemele.

CREA teeb raportis ettepaneku langetada hinnalagi 25–35 dollarile barreli eest. See võib vähendada Venemaa naftaekspordist saadavat tulu vähemalt 100 miljoni euro võrra päevas.

Teadlaste arvates on lääneriigid hinnalae langetamisel tugevamal positsioonil. Uurimiskeskus märkis, et Venemaa ei ole Läänemere ja Musta mere sadamatest Venemaa toornafta ja naftasaaduste ekspordiks leidnud olulist alternatiivi lääneriikidele kuuluvatele või kindlustatud laevadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles