Peaminister kutsub ettevõtjaid hinnatõusus ägavate töötajate palka tõstma. Ja edukalt

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Jalakäijad Tokyos Uniqlo kaupluse ees.
Jalakäijad Tokyos Uniqlo kaupluse ees. Foto: PHILIP FONG/ AFP/ Scanpix

Jaapani peaminister Fumio Kishida kutsub riigis tegutsevaid ettevõtteid töötajate palka tõstma, et need suudaksid viimaste aastakümnete kiireima inflatsiooniga hakkama saada.

Töötajate palgad on olnud enam kui kümme aastat üsna muutumatud.

Peaministri üleskutsele reageeris Aasia suurim rõivatootja, Uniqlo moebrändi omanik Fast Retailing, mis tõstab Jaapanis töötajate palka 40 protsenti.

Briti majandusleht Financial Times kirjutab, et ökonomistide prognooside järgi järgivad eeskuju ka teised ettevõtteid, kuid palgatõus jääb neis väiksemaks. See omakorda tõstatab küsimuse, kas Jaapan suudab luua elujõulise palkade, tarbimise ning hindade tõusu ringi.

Fast Retailing märkis, et märtsist jõustuva palgatõusu eesmärk on ettevõtte tasustamissüsteemi globaalselt konkurentsivõimeliseks muutmine. Kui suure osa Jaapani ettevõtete palgasüsteem põhineb inimeste staažil, siis jaemüügifirma hakkab töötajaid hindama nende tulemuste ning ettevõtte ärisse panustamise põhjal.

Ümberhindamise tulemusena kerkib ülikooli lõpetanud tööle asujate kuine stardipalk varasemalt 255 000 jeenilt (1800 eurolt) 300 000 jeenini (2150 eurot). Alustavate kaupluste juhtide palk kerkib varasemalt 290 000 jeenilt (2050 eurolt) 390 000 jeenini (umbes 2800 euroni). «Teiste töötajate aastapalk kerkib 40 protsenti,» teatas ettevõte.

Ettevõte tõstis oma kaupade hinda Uniqlo poodides juba eelmisel aastal.

Jaapani alusinflatsioon ( mis ei sisalda kõikuvaid toiduhindu) kerkis novembris 3,7 protsenti ning see on ligi 41 aasta kiireim tõus.

Jaapani ametiühingute katusorganisatsioon on eesmärgiks seadnud 5-protsendilise aastase palgatõusu. See on kiireim tõus alates 1995. aastast.

Investeerimispank Goldman Sachs prognoosib, et kevadistel läbirääkimistel lepitakse kokku 2,5-protsendilises palgatõusus. See oleks suurim tõus alates 1990ndate lõpust, kuid jääb alla 3-protsendilisele tõusule, mida Jaapani keskpank näeb 2-protsendilise inflatsioonieesmärgi saavutamiseks vajalikuna.

Jaapani ettevõtete kasumid on praegu rekordilistel tasemetel, mistõttu analüütikud usuvad, et ka teised ettevõtted tulevad peaministri üleskutsega kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles