Võlakirjaekspert: kuulake intresside koha pealt võlakirjaturgu, mitte USA keskpanka

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Võlakirjakauplejad loodavad liiga palju arvata keskpankade sõnumitest, mitte ei loe turult välja oodatavaid muutuseid
Võlakirjakauplejad loodavad liiga palju arvata keskpankade sõnumitest, mitte ei loe turult välja oodatavaid muutuseid Foto: AFP/SCANPIX

Prominentne võlakirjafondijuht Jeffrey Gundlach ütles, et investorid peaks selle asemel, et oodata USA keskpangalt sõnumeid intressimäärade kohta, jälgima hoopis võlakirjaturgu.

«Minu enam kui 40-aastase kogemuse pinnalt võin öelda, et investorid peaksid vaatama võlakirjaturgu, mitte seda, mida USA keskpank ütleb,» lausus DoubleLine Capitali investeerimisjuht.

Paljud USA keskpanga ametnikud on vihjanud, et praeguselt 4,25–4,5 protsendilt peaks tõstma intressimäära kõrgemale 5 protsendist ja jätma intressitaseme sinna mõneks ajaks. Seevastu turul on investorid skeptilisemad. Swapide järgi tuleb intressitipp madalamale kui 5 protsenti ja see viitab sellele, et veel enne aastalõppu on USA keskpank juba intressimäära kärpimas, sest USA on hädas majanduslangusega.

USA valitsuse võlakirjade tootlused on viimaste näitajate peale langenud. Need näitasid, et USA palgasurve on taandunud ja teenuste sektor on kokku tõmbumas. Lühiajaliste võlakirjade tootlused on juba madalamal kui 5 protsenti. Näiteks 2-aastase võlakirja tootlus oli teisipäeval 4,25 protsenti, kirjutab Bloomberg.

Samuti tasub pöörata tähelepanu, et USA võlakirjade tootluskõver on tagurpidi ehk lühemaajaliste võlakirjade tootlus ületab pikaajaliste omi. See on ajalooliselt prognoosinud majanduslangust. Ta lisas, et tagurpidi tootluskõver on alati tähendanud, et varsti on käes majanduslangus.

Gundlachi sõnul on võlakirjad aktsiatest palju atraktiivsemad. Tema sõnul ei peaks enam 60 protsenti/40 protsenti portfell tähendama, et aktsiates on 60 protsenti ja 40 protsenti võlakirjades, vaid võlakirjades peaks olema 60 protsenti ja aktsiates 40 protsenti portfellist.

«USA keskpank ei tõsta intressmäära 5 protsendini,» säutsus ta hiljuti Twitteris. «USA keskpank ei kontrolli olukorda. Võlakirjaturg kontrollib olukorda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles