Uuring: elukalliduse tõus on suurim globaalne oht

Copy
Sularaha
Sularaha Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Elukalliduskriis on järgmisel kahel aastal suurim globaalne oht, hoiatatakse Maailma Majandusfoorumi (WEF) uuringus kolmapäeval, enne järgmise nädala Davosi kohtumist.

Pärast suure nafta- ja gaasitootja Venemaa kallaletungi tähtsale põllumajandusmaale Ukrainale tõusid toidu- ja energiahinnad eelmisel aastal järsult ning inflatsioon on püsinud rekordtasemel.

Mitmekümne aasta kõrgeimate tarbijahindade taga on ka koroonapandeemiast tingitud probleemid tarneahelates.

«Konflikt ja geo-majanduslikud pinged on vallandanud rea tihedalt omavahel põimunud globaalseid ohte,» seisab uuringus, mis avaldati enne WEF-i iga-aastast kohtumist Šveitsi Alpides Davosis.

«Need kriisid kahjustavad püüdeid lahendada pikaajalisi ohte, eriti neid, mis on seotud kliimamuutuse, loodusliku mitmekesisuse ja investeeringutega inimkapitali,» lisatakse uurimistöös.

Konsultatsioonifirma Marsh McLennan ja Zurich Insurance Groupi koostatud ülevaates võeti arvesse üle maailma enam kui 1200 riskieksperdi, poliitikakujundaja ja tööstusjuhi arvamused.

Lühiajaline oht

Raportis nimetatakse elukalliduskriisi suurimaks lühiajaliseks ohuks aastani 2025. Järgnevad loodusõnnetused, äärmuslikud ilmasündmused ja geomajanduslik vastasseis.

«Lühiajalisel riskimaastikul domineerivad eneria, toit, võlg ja loodusõnnetused,» ütles WEF-i tegevjuht Saadia Zahidi.

WEF-i uuringus kutsutakse liidreid kollektiivselt ja otsustavalt tegutsema.

Koostööd on eeskätt vaja finantsstabiilsuse, tehnoloogia juhtimise ja majandsuarengu tugevdamiseks ning investeeringuteks uurimisse, teadusse, haridusse ja tervishoidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles