Ekspert kirjeldab nelja olulist trendi kinnisvaraturul

PM Majandus
Copy
Kinnisvara Tartu kesklinnas. Pilt on illustratiivne.
Kinnisvara Tartu kesklinnas. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Scanpix

Kinnisvaraostjal tuleb sel aastal olla ettevaatlik – kui müügiprognoosid enam paika ei pea, võib see nii mõnelegi projektile saatuslikuks saada, hoiatab kinnisvarabüroo Uus Maa.

Uus Maa Ärikinnisvara konsultandi Kristi Tamme sõnul on Eesti kinnisvaraturg olnud suhteliselt stabiilne turvasadam. Tõsi, ka siin kinnitab üksik erand reeglit – ligi 14 aastat tagasi tõmbas Ameerika finantskriis endaga kaasa kogu maailma, ka Eesti turu.

Pärast paariaastast langust jätkus aga hinnatõus vääramatu kindlusega ning on järgmistest globaalsetest kriisidest hoolimata teinud ainult uusi rekordeid.

Tamm toob välja neli olulisimat trendi, millega alanud aastal võiksid arvestada nii ostjad kui ka müüjad.

Korterite hinnad langevad

Ametlikku hinnastatistikat mõjutab paratamatult fakt, et elamispindade müügistruktuur on muutumas. Nimelt on viimasel aastal alustatud Tallinnas oluliselt vähem uute korterite ehitamist kui varem. Sama võib öelda ka äripindade kohta.

Seetõttu on järgnevates kvartalites valmimas varasemast odavama hinnaga uusi kortereid, mis langetab elamispindade statistilist keskmist hinda. Ametlik keskmise hinna langus võimendub tõenäoliselt ka korteriturul ning sunnib müüjad veelgi suuremale paindlikkusele. Seega see aasta toob kinnisvaras väga häid ostukohti.

Finantseerimisvõimalused ei halvene

Kuivõrd üldine ebakindlus ning kinnisvara hüppeliselt kallinenud hinnad vähendavad laenajate hulka, pingestab see pankadevahelist võitlust laenukõlblike klientide pärast.

Euribori kiire kasv annab finantseerijatele lisapuhvri soodustuste tegemiseks, mistõttu on oodata marginaalide alanemist. Seega kokkuvõttes ei pruugi uute laenajate intressikulu tõusta sama kiirelt nagu euribor, vaid on pigem mõõdukam.

Eluasemete valik suureneb

Hoolimata Tallinna linnavõimu võimetusest väljastada talutava kiirusega lube uute eluasemete rajamiseks, on kiire hinnakasv ning normaliseerunud ehitusturg arendajatele piisav motivatsioon ootele pandud projektide taaskäivitamiseks.

Seega on ostjate valik laienemas. Kuna iga uue eluaseme ostuga vabaneb tavaliselt ka üks olemasolev, siis suureneb pakkumine ka vanemate korterite turul.

Spekuleerimise aeg saab läbi

Hindade mõõdukas korrektsioon hakkab tõenäoliselt survestama just vähem kogenud kinnisvaraarendajaid, kes on turule sisenenud viimase aasta jooksul ehk siis hinnatipust.

Nii maa- kui ka ehitushind on olnud väga kõrge ning kui müügiprognoosid enam paika ei pea, võib see nii mõnelegi projektile saatuslikuks saada. Ostjad peaksid seetõttu olema väga tähelepanelikud, kelle kätte nad oma sissemaksuraha usaldavad. Kõik ei ole kuld, mis hiilgab!

Konkurentsi tihenemine müügiturul lõpetab tõenäoliselt ka hinnaanomaaliad, kus arendajad saavad küsida 4000–5000 eurot korteri ruutmeetri eest kohas, mis sellist hinnataset kuidagi ei õigusta.

Spekuleerimise aeg on selleks korraks möödas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles