USA riigieelarve oli veebruaris ajaloo suurimas puudujäägis

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Admiral Markets

Kui Euroopa riigid sammuvad eelarvekärbete rada juba mitmendat aastat, siis USA jätkab ekspansiivse eelarvepoliitika viljelemist, kirjutab finantsuudiste blogi Finantsvaade.ee.

Veebruaris ületasid USA riigieelarve kulud eelarve tulusid 229 miljardi dollari võrra, mis on läbi riigi ajaloo absoluutnumbrites seni suurim eelarvedefitsiit.

Veebruarikuised maksulaekumised ulatusid 105 miljardi dollari tasemele, samas kui kulutusi tehti 334 miljardi dollari ulatuses.

Käesoleva fiskaalaasta esimese viie kuu (USA eelarveaasta algab oktoobris) eelarvedefitsiit kokku on 578 miljardit dollarit.

Sisuliselt tähendab see seda, et iga dollari kulutamiseks valitsuse poolt peab ta laenama 42 senti või isegi kuni 54 senti, kui arvesse võtta tulubaasi vähendavad maksutagastused.

Käesoleva fiskaalaasta eelarve tulude poolel moodustavad seni suurima osa eraisikute tulumaksu ja sotsiaalmaksu laekumised, vastavalt 48 ja 36 protsenti. Kulude poolel on suurima osakaaluga siseriikliku julgeoleku, hariduse jmt tarbeks tehtud kulutused (31 protsenti), millele järgnevad sotsiaalkindlustuse (21) ja kaitsekulutused (18 protsenti).

Riigi võlakoorma teenindamiseks kuluvate intressimaksete osakaal kogukulutustest on ligikaudu 7 protsenti. Laekumistest moodustavad riigivõla teenindamiseks suunatud kulud aga üle 11 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles