Uuring: kolmveerand töötajatest on valmis töökohta vahetama

BNS
Copy
Raha
Raha Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Pea pooled töötajad hoiavad tööpakkumistel silma peal või otsivad aktiivselt uut kohta – neljast töötajast kolm on mõelnud töökohavahetusele, selgus Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee hiljutisest küsitlusest.

45 protsenti küsitlusele vastanutest hoiab tööpakkumistel silma peal ja 31 protsenti ootab tööandjate pakkumisi. Vaid iga neljas töötaja ei ole üldse töökohavahetusest huvitatud, teatasid küsitluse korraldajad. 

«Ka CVKeskus.ee tööportaali statistika peegeldab kerkinud huvi tööpakkumiste vastu – platvormi külastatavus oli möödunud aastal rekordiline ja tööpakkumisi vaadati kokku üle 42 miljoni korra,» märkis portaali värbamisosakonna juht Grete Adler. Tema sõnul on ka jaanuar alanud kõrge kandideerimisaktiivsusega.

Kõige rohkem ootavad pakkumisi ja vaatavad tööturul ringi tööstuse, transpordi, laonduse ja turunduse valdkonna töötajad, kellest on uutele võimalustele avatud üle 80 protsendi.

Ise aktiivselt tööd otsivaid töötajaid on kõige enam koristus- ja majutusvaldkonnas.

Kõige vähem on uutele töövõimalustele avatud haridussektori ning kinnisvarahalduse ja -hoolduse valdkonnas tegutsevad töötajad, seal on valmis töökohta vahetama 63 ja 64 protsenti inimestest.

Tööotsimine on seotud palgatõusuga

«Ootuspäraselt on tööturul märgatavalt aktiivsemad need töötajad, kes ei saanud eelmisel aastal palgatõusu,» tõi uuringu tulemustest esile Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder. «Töötajatest, kelle palk eelmisel aastal tõusis, otsis aktiivselt tööd vaid 5 protsenti.»

Neli korda rohkem on aktiivseid tööotsijaid nende seas, kelle töötasu eelmisel aastal langes ning kaks korda rohkem nende töövõtjate hulgas, kelle palk ei muutunud, lisas ta.

Seedri sõnul jäi mullu palgatõusust ilma 40 protsenti küsitletud töötajatest, neist kuuel protsendil palk isegi vähenes.

Kaks korda aktiivsemad tööotsijad on ka need, kelle praegune tööandja ei võimalda kaugtööd, võrreldes töötajatega, kellel on paindlik töökorraldus.

Tööotsija enesekindlus on kasvanud

Võrreldes kahe eelmise aastaga on ka töötajate enesekindlus uue töökoha leidmise suhtes pisut suurenenud. Adler tõi esile, et iga teine küsitluses osalenud töötaja hindas, et leiaks tänasega samaväärse töökoha mõne kuuga. «Vaid 7 protsenti vastajatest arvas, et neil ei õnnestuks praegu samaväärset töökohta saada,» osutas ta.

Kõige enesekindlamalt tunnevad end tema sõnul endiselt info- ja telekomisektori inimesed, kuid rohkelt häid võimalusi näevad veel ka ehitajad ja tervishoiusektori töötajad. Kõige keerulisemaks hindavad samaväärse töö leidmist kunsti, kultuuri, ajakirjanduse ja humanitaarteadustega seotud aladel töötavad inimesed, kellest iga viies usub, et ei leiaks samaväärset töökohta.

Palgainfo Agentuur ja tööportaal CVKeskus.ee korraldavad kaks korda aastas üle-eestilist tööturu- ja palgauuringut, mille käigus küsitletakse tööandjaid ja töövõtjaid. Möödunud aasta lõpus tehtud küsitlusele vastas 9256 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles