G7 taotleb nüüd Vene naftatoodetele kahte hinnalage (1)

PM Majandus
Copy
Rafineeritud naftatoodete tanker Venemaal Novorossiiskis.
Rafineeritud naftatoodete tanker Venemaal Novorossiiskis. Foto: Postimees

G7 riikide koalitsioon püüab veebruaris kehtestada Venemaa rafineeritud toodetele kahte hinnalage, millest üks on mõeldud rafineeritud toodetele, mida müüa toornafta suhtes hinnalisaga, ja teine on suunatud allahindlusega kaubeldavatele naftatoodetele, ütles G7 riikide ametnik Reutersile.

Koalitsioon, kuhu kuuluvad Austraalia, Kanada, Jaapan ja Ameerika Ühendriigid ning 27 liikmesriigist koosnev Euroopa Liit, kehtestas alates 5. detsembrist Vene toornaftale hinnalae 60 dollarit barreli kohta, mis lisandub ELi embargole meritsi imporditavale Vene toornaftale.

Alates 5. veebruarist kehtestab koalitsioon ka Venemaa naftatoodetele, näiteks diiselkütusele, petrooleumile ja kütteõlile, piirhinnad, et veelgi vähendada Moskva energiaekspordist saadavat tulu ja tema võimet rahastada oma sissetungi Ukrainasse.

Kuid Venemaa naftatoodete hindade piiramine on keerulisem kui pelgalt toornafta hinnapiirangu kehtestamine, sest naftaprodukte on palju ja nende hind sõltub sageli sellest, kust neid ostetakse, mitte sellest, kus neid toodetakse, ütles ametnik, kes palus oma nime mitte nimetada.

Ta tõi näiteks diislikütuse ja petrooleumi, millega kaubeldakse toornafta suhtes enamasti hinnalisaga, samas kui kütteõli müüakse tavaliselt allahindlusega, ja märkis, et seetõttu kaalub G7 kahte hinnalage.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles