Greenpeace andis Saksamaal VW kohtusse

Copy
Greenpeace'i aktivist hoidmas protestiplakatit Saksa autotootja Volkswageni tehase värava ees Saksamaal Wolfsburgis.
Greenpeace'i aktivist hoidmas protestiplakatit Saksa autotootja Volkswageni tehase värava ees Saksamaal Wolfsburgis. Foto: Michael Sohn

Saksa kohus alustas teisipäeval juhtumi kuulamist Volkswageni vastu, mille algatas kliimaaktivistide rühmitus Greenpeace, mis püüab veenda autohiidu peatama bensiini- ja diiselmootoritega autode müüki alates 2030. aastast.

Hagejad, kaks Greenpeace'i Saksamaa haru juhti ja kliimaaktivist Clara Meyer, tahavad veel, et maailmas suuruselt teine autotootja vähendaks CO2-emissioone 65 protsendi võrra aastaks 2030, seda võrreldes 2018. aasta tasemega.

Greenpeace'i juhtum tugineb Saksamaa põhiseaduskohtu olulisele otsusele 2021. aasta aprillist, mis leidis, et valitsuse kava vähendada CO2-emissioone ei lähe kokku Pariisi kliimaleppes seatud eesmärkidega ning asetab seeläbi järeltulevatele põlvedele ebaõiglase koorma.

Suur võit keskkonnakaitsjatele oli endise kantsleri Angela Merkeli valitsuse otsus tuua ettepoole süsinikuneutraalsuse tähtaeg viie aasta võrra aastale 2045 ja suurendada kasvuhoonegaaside kärpeid 2030. aastaks.

Keskkonnakaitsjad väidavad, et samasugune kohustus laieneb ka erafirmadele.

Kohus langetab lõpliku otsuse 31. jaanuaril.

Autotootja ütles, et seisab vastutusrikkalt oma otsuse taga vähendada CO2-emissioone kõigis oma tegevusharudes niipea kui see on äriliselt võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles