Maailma parim restoran paneb uksed kinni

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Noma peakokk Rene Redzepi oma maailma parimate sekka valitud restoranis.
Noma peakokk Rene Redzepi oma maailma parimate sekka valitud restoranis. Foto: THIBAULT SAVARY

Legendaarne restoran Noma Kopenhaagenis, mis on viiel aastal valitud maailma parimate restoranide hulka, sulgeb järgmisel aastal oma uksed.

Põhjala köögi leiutajaks peetav Noma oli viimati maailma 50 parima restorani edetabelis 2021. aastal.

Kolme Michelini tärniga pärjatud peakokk René Redzepi, kelle loomingu hulka kuuluvad sellised kohalikust toorainest valmistatud road nagu mesilaste õietolmuga põhjapõdraajukreem ning fermenteeritud riisijäätis küdoonia ja austrikaramelliga, sulgeb 2024. aasta lõpus restorani, et avada see järgmisel aastal «hiiglasliku laborina», mis kannab nime Noma 3.0.

«See on teedrajav testköök, mis on pühendatud toiduinnovatsioonile ja uute maitsete väljatöötamisele ning mis jagab meie jõupingutuste vilju põhjalikumalt kui kunagi varem,» seisab restorani veebisaidil.

«Meie eesmärk on luua kestev organisatsioon, mis on pühendunud murrangulisele tööle toidu vallas, aga ka uuesti määratleda restoranimeeskonna vundament – koht, kus saab õppida, võtta riske ja areneda!»

Noma 3.0 on planeerimisetapis juba kaks aastat – ja selle aja jooksul on paljud selles valdkonnas saanud tugeva löögi.

«Kui pandeemia on meile midagi õpetanud, siis seda, kui haprad võivad olla meie unistused, kui uskumatult kurnav ja raske see tööstusharu võib olla,» ütles Redzepi pärast maailma parima restorani auhinna saamist 2021. aastal.

Vihjates Noma suunamuutusele, ütles ta, et meeskond oli viimased poolteist aastat veetnud millestki unistades. «Me hakkame seda nüüd realiseerima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles