Piraatlusjuhtumite arv langes 14 aasta madalaimale tasemele

Copy
Somaalia piraat 2012. aastal. Endise piraatluse Meka hiilgeaeg on tänaseks ammu möödas.
Somaalia piraat 2012. aastal. Endise piraatluse Meka hiilgeaeg on tänaseks ammu möödas. Foto: Farah Abdi Warsameh

Merepiraatlusjuhtumite arv maailmas langes eelmisel aastal madalaimale tasemele alates 2008. aastast, mil statistikat hakati koostama, teatas meresõiduohutuse asutus esmaspäeval.

Merealase teabe koostöö- ja teadlikkuse tõstmise keskus (MICA), mida haldavad Prantsuse mereväe ja partnerlaevastike liikmed, teatas, et eelmisel aastal teatati 300 piraatlusjuhtumist ja röövimisest.

Rahvusvaheline Merendusbüroo (IMB) teatas juba oktoobris oma kvartaliaruandes, et selliste kuritegude arv oli madalaim alates 1992. aastast.

Guinea lahes, mis asub Aafrika läänerannikul ja mida peetakse piraatluse levialaks, rünnati 2022. aastal vaid kolme laeva, võrreldes 26 laevaga 2019. aastal, teatas MICA.

Samas piirkonnas vähenes röövimiste arv eelmisel aastal kahele, võrreldes 146-ga 2019. aastal.

«See ei ole kunagi olnud madalam,» ütles MICA komandör Eric Jaslin AFP-le.

Kuid ta hoiatas: «Kunagi ei tea, mida homne päev võib tuua piraatluse osas. Soovitame jätkuvalt olla ettevaatlik.»

Paljud endised piraadid on pöördunud muude tegevuste juurde, nagu ebaseaduslik nafta rafineerimine või varastatud toornafta vedu, ütles aruandes tsiteeritud Kopenhaageni ülikooli teadlane Katja Lindskov Jacobsen.

Röövimised territoriaalvetes - erinevalt piraatlusest, mis toimub avamerel - on jätkuvalt kõrgel tasemel ja on isegi kasvamas Malaka ja Singapuri väinas, öeldi aruandes.

Jaslini sõnul kujutavad laevandusele endiselt ohtu ka uimasti- ja relvakaubandus, salakaubandus ja relvastatud konfliktid merel.

MICA keskus loodi 2016. aastal, et tuvastada ja analüüsida meresõitu mõjutavaid olukordi ja vahejuhtumeid kogu maailmas ning hoiatada meeskondi ja laevaomanikke ähvardavate ohtude eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles