Andree Raid: kinnisvaramüüjad, tulge maapeale tagasi!

Copy
Andree Raid.
Andree Raid. Foto: Erakogu.

Kuum elamispindade turg on jahtumas. Aktiivne tehingute tegemine on pärsitud, sest lähitulevikult ootame kõrgete küttearvete kõrvalt jätkuvat intressimäära tõusu ja tagasihoidlikku majanduslangust. 

Pessimistlikele meeleoludele vaatamata on elamispindade müügipoole peal hulk kinnisvaramüüjaid, kes pole veel aru saanud, et korterite hinnatõus sai juba kevadel pidurid peale.

Hinnad jäid paigale alates maikuust

Tallinna korterite hinnatõus jäi vahemikku 2900–3000 eurot/m² seisma alates maist 2022. a. Maakleriteenuse turul paistab järjest rohkem, et praegune hinnatase ei ole ostjatele vastuvõetav. Sellele vaatamata on turul kinnisvaramüüjad, kes justkui uskudes jätkuvasse hinnatõusu proovivad kõrge hinnaga «alastada» ehk leida korterile rumal ostja turutasemest 15–30 protsenti kõrgemalt.

Selline hinnastamise strateegia võiks töötada, kui korterite hinnad jätkuvalt kasvaksid. Aga korterite hinnad piiluvad tõusu asemel rohkem allapoole liikumise suunda.

Olud on muutunud

Üle turu taseme hinnastatud pakkumised muutunud oludes enam kaubaks ei lähe. Koduostjate meeleolu räsivad nii kerkivad küttekulud, üldine hinnatõus kui püstloodis tõusnud euribor, mis kõik muudavad võimaliku kinnisvaraostu kallimaks ja keerulisemaks. Iga väiksemgi ost tuleb kiirelt kallinevas keskkonnas läbi mõelda, rääkimata siis pikaajaliste suurte kohustustega seotud kinnisvara soetamisest.

Meedia kirjutab ja räägib võimalikust kinnisvara hinnalangusest. Täna seisavad korterite tehinguhinnad pigem paigal ja märgatavast langusest veel rääkida ei saa. Siiski ootavad pessimistid 10–20- protsendilist korterite hinnalangust. Optimistid ootavad hinnataseme püsimist sügisese lähedal. Mitte keegi ei oota, et eesoleva 12 kuu jooksul peaks mingigi hinnatõus aset leidma.

Kõrge hind jätab tehingu toimumata

Kinnisvaramüüjad peavad oma taevastes kõrgustes olevad hinnaootused alla maapeale tagasi tõmbama, kui neil on vähegi tahtmist tehinguni jõuda. Müügipakkumised tuleb hinnastada turu tasemel, mitte sellest ülevalpool. Langeval turul tuleb müügitehinguni jõudmiseks kaup hinnastada turutasemest allapoole.

Turu tasemest kõrgemale hinnastades tehinguni ei jõua ja aeg kulub. Lõpuks, kui esialgu mittekiirustav kinnisvaramüüja tunnetab aja pitsitust, tuleb tehingu tegemiseks hind ikka alla lasta. Hinnalanguse ootuses tähendab hinna hilisem alandamine suuremat hinna langetamist.

Kinnisvaramüüjad peaksid kinnisvara müügiprotsessis kohe õigelt hinnatasemelt alustama. Vastasel korral jääb tehing toimumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles