Šveitsi keskpank sai kolossaalse kahjumi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Šveitsi keskpank pidi tunnistama läinud aasta suurt kahjumit
Šveitsi keskpank pidi tunnistama läinud aasta suurt kahjumit Foto: Reuters/ScanPix

Šveitsi keskpanga läinud aasta tulemuseks jäi esialgsetel andmetel 132 miljardi frangi ehk 134 miljardi euro suurune kahjum.

See on keskpanga 115-aastase ajaloo suurim kahjum. Rahatrüki tuludest jäi väheks, et katta kukkunud aktsiate ja võlakirjade ümberhindlusest saadud kahju. Ka frangi kallinemine avaldas negatiivset mõju.

2021. aastal ulatus panga kasum 26 miljardi frangini. Eelmine rekordkahjum pärines 2015. aastast ja ulatus 23 miljardi frangini.

Šveitsi keskpank kaotas aastaga veidi rohkem raha, kui on Maroko majanduse kogutoodang.

Kogukahjumist tuli 131 miljardit franki valuutapositsioonidest. Keskpank ostis pika aja jooksul rahvusvaluuta nõrgendamiseks värskelt trükitud frankide eest 800 miljardi jagu aktsiaid ja võlakirju.

Aktsiaturud kukkusid igal pool ja võlakirjad langesid, mis toob peavalu kogu maailma keskpankadele. Keskpangad ise kukutavad inflatsiooniga võitlemiseks intressimäärasid tõstes võlakirju.

Ainus positiivne vara keskpanga bilansis oli 1040 tonni kulda, mille üleshindluselt teenis Šveitsi rahvuspank 400 miljonit franki.

Keskpanga kahjum on halb uudis kohalikele omavalitsustele ja kantonitele, kellele seekord pole pangal midagi jagada. Mullu maksis keskpank neile ülemöödunud aasta eest 6 miljardit franki, kirjutab Reuters.

Šveitsi keskpanga aktsia on börsil noteeritud. Aktsia kallines täna 0,2 protsendi võrra, 4990 frangini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles