Eksperdid: Venemaast võib saada täiesti läbikukkunud riik (22)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/ AP/ Scanpix

Ligi pool välispoliitika ekspertidest usub, et järgmise kümne aastaga ehk 2033. aastaks on Venemaa täielikult läbi kukkunud riik või laguneb.

Nii kirjutab Briti mainekas majanduseht Financial Times mõttekoja Atlandi Nõukogu värskele uuringule tuginedes.

Samal ajal usutakse, et Hiina vallutab Taiwani.

167 küsitletud eksperdist usub 46 protsenti, et Venemaa täielik läbikukkumine või lagunemine leiab aset järgmise kümne aasta jooksul. Eraldi küsitlusele vastates tõdes 40 protsenti, et Venemaa lagunemise põhjus on kas revolutsioon, kodusõda või poliitilised erimeelsused.

«Ukraina sündmused näitavad selgelt Venemaa siseprobleeme ning võimalust, et sõda ei anna bumerangiefekti mitte ainult riigi juhtkonnale, vaid ka kogu riigile,» lausus Atlandi Nõukogu asedirektor Peter Engelke.

Lääneriikide ekspertide sõnul on invasioon Ukrainasse Venemaad oluliselt nõrgestanud, põhjuseks nii sanktsioonid kui ka ekspordikontroll. Majandusteadlased usuvad, et karistusmeetmed vähendavad Venemaa tootmisvõimekust ning riik kukub oma arengus aastakümnete võrra tagasi.

Majandusleht toob esile, et Venemaa president Vladimir Putin on hakanud Ukrainas saadud tagasilööke ka avalikult tunnistama ning möönab, et konflikt kujuneb pikaajaliseks. USA on koos liitlastega lubanud Ukrainat kuni lõpuni toetada ning usutakse, et sõda kestab aastaid.

Ja kuigi Euroopas on vallandunud suurim sõda alates teisest maailmasõjast, arvab lõviosa küsitletud ekspertidest, et lähema aastakümne jooksul ei astu Venemaa ning NATO omavahel otsesesse sõjalisse konflikti.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles