Soome ministrid: Yandex takso tegevust ei saa keelata (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Yandex takso Tallinnas. Pilt on illustratiivne.
Yandex takso Tallinnas. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Soome valitsuse esindajate sõnul ei luba riigi seadused Vene ettevõtte Yandex tegevust keelata. Soome parlament on alates Ukraina sõja algusest keeldu viis korda arutanud, kuid firma tegevust pole keelustatud.

Euroopa Liidu poolt kehtestatud Venemaa-vastased sanktsioonid Yandexi tegevust ei keela. Seetõttu ei saa Soome valitsus firma tegevust riigis keelata, kirjutab Soome uudisteportaal Yle.

Soome teede- ja sideminister Timo Haraka ja välisminister Pekka Haavisto kinnitasid, et valitsusel ei ole plaanis keeldu kehtestada. Haavisto sõnul tegutseb Soome antud küsimuses Euroopa Liidu kaudu, mitte riiklikul tasandil nagu Balti riigid.

Yle toob välja, et Eestis ja teistes Balti riikides keelati Yandexi tegevus eelmise aasta aprillis.

Samas märkis Haavisto, et Euroopa Liit kehtestas 2022. aasta märtsis ja juunis sanktsioonid Yandexi juhtidele ja firma asutajale. Sanktsioonide tulemusel on Soome konfiskeerinud Yandexi tütarettevõtte Global DC Oy aktsiad.

Tehniliselt on kõik korras

«Soome transpordi- ja sideamet (Traficom) on hinnanud Yango taksosõidu jagamise teenuse toimimist ning tehniliselt ei paista Yango rakendusel funktsioone, mis koguksid normist kõrvalekalduvat teavet,» teatas teede- ja sideminister Timo Haraka.

Yandexi taksod kasutavad Soome Yango kaubamärki.

Mitmed Soome organisatsioonid nõuavad Yango keelustamist, põhjendades seda tõsiasjaga, et kasutajate teave jõuab tõenäoliselt Venemaa luureagentuuride kätte.

Eelmise aasta kevadel loobusid mitmed Soome taksojuhid Yango platvormi kasutamisest ning põhjendasid seda klientide väikse arvuga.

Peale Ukraina sõja algust on paljud Soome ettevõtted oma tegevuse Venemaal lõpetanud.

Kuigi Yandex ei ole Vene riigi omandis, on firmal tihedad suhted Venemaa valitsusega. Yandex nõustus 2019. aastal andma oma tegevuses riigile suuremat sõnaõigust, et tõrjuda Venemaa tehnoloogiaettevõtete välisomandit piiravaid õigusakte.

Postimees kirjutas eelmisel kevadel, et peaminister Kaja Kallase sõnul oli Yandexi keelamine vajalik, et kaitsta Eesti julgeolekut. Yandexi keelustamine annab selge signaali, et Vene eriteenistustega koostööd tegevatel ettevõtetel ei ole Eestis kohta, märkis valitsusjuht.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles