Saksamaa kinnisvaraturg jäi varingu alla

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Korterleamud Frankfurdis
Korterleamud Frankfurdis Foto: MICHAEL PROBST/Scanpix

Saksamaa kinnisvaraturg sai neljandas kvartalis tugeva löögi, kuna koduostjad ja investorid hoidusid finantseerimiskulude hüppelise kasvu tõttu tehingutest.

Panganduskontsern BNP Paribase avaldatud aruande kohaselt ulatusid riigi ärikinnisvarasektori investeeringud 2022. aasta viimase kolme kuu jooksul vaid 9,9 miljardi euroni, mis märgib 50-protsendilist langust võrreldes viimase viie aasta keskmise tasemega. Negatiivse trendi põhjuseks pidas pank hüppeliselt tõusnud intressimääru, nõrgenevat majandust kui ka rekordilist inflatsiooni.

«Halvenev keskkond tähendab, et paljud suured tehingud, mis olid juba välja hõigatamas, jäid vormistamata, kuna kasvavad finantseerimiskulud lõid kiilu ostjate ja müüjate hinnaootuste vahele,» hindas BNP Paribase Saksamaa kinnisvaraosakonna juht Marcus Zorn. Ta lisas, et suundumus jätkub tõenäoliselt ka 2023. aasta esimesel poolel, kuid muutub teise poolaasta jooksul.

Sarnast dünaamikat on näha ka Saksamaa elamukinnisvara turul, kus tehingute maht langes aastatagusega võrreldes 74 protsenti, teatas BNP.

Kinnisvaraturud Euroopas sattusid langusesse pärast seda, kui Euroopa keskpank ja teised rahapoliitika kujundajad tõstsid 2022. aastal kiiresti intressimäärasid, peatades enam kui kümne aastat kestnud hinnabuumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles