Mis energiakriis? Soome elektritootmine tegi kõigi aegade rekordi (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Soomlased aitas uue rekordini Olkiluoto 3 tuumajaam.
Soomlased aitas uue rekordini Olkiluoto 3 tuumajaam. Foto: OLIVIER MORIN/Scanpix Baltics

Soome energiavõrgu operaatori Fingrid andmetel ulatus põhjanaabrite laupäevaõhtune elektritoodang üle 12 700 megavati, mis tähistab ühtlasi rekordit.

Eelmine tippmark pärines 2004. aastast, kui elektritootmine küündis parimal hetkel 12 656 megavatini.

Fingridi võrgujuhtimise valdkonna juhi Arto Pahkini sõnul on kasvavate tuuleenergia võimsuste ja Olkiluoto 3 tuumareaktori toel oodata üha uute rekordite purunemist. «Olukord näib hea ja nii see peabki olema. Liigume õiges suunas,» ütles Pahkin uudisteagentuurile STT.

Soome tuulenergia tootmine kõikus laupäeval 3607–3744 megavatt-tunni vahel. Tuumaenergia võimsus püsis tol ajal stabiilselt 4373 megavatt-tunni juures.

Täisvõimsusel töötasid laupäeval ka Estlinki ühenduskaablid Eesti ja Soome vahel, nende kaudu jõudis elektrit Eestisse 1000-megavatise võimsusega.

Eesti rekordiliseks tootmismahuks loeb Elering 2016. aasta 15. jaanuaril saavutatud 2281-megavatist võimsust. Mullu jäi Eesti tipptootmiseks 1640 MW ja see saavutati 30. mail.

Tegelikult saavutas Soome detsembri alguses rekordilähedased näidud ka ilma Olkiluoto abita. Toona oli tuult veel rohkem ning sellest toodeti üle 4000 megavati energiat.

Kuigi praegu töötab Olkiluoto 3 sisuliselt täisvõimsusega (1586 MW), on jaam endiselt katsetusjärgus. Homme õhtul pannakse tootmine taas mitmeks nädalaks plaanilisele ülevaatuspausile.

Tegelikult peaks Olkiluoto 3 töötama juba tavarežiimis. Oktoobris avastati aga reaktori toiteveepumpades kahjustusi, mille tõttu oli jaam tootmisest väljas rohkem kui kaks kuud. Viimase kava järgi peaks Euroopa uusim tuumareaktor regulaarset elektritootmist alustama märtsi alguses.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles