Elcogen alustab vesinikutehnoloogia arendamisel koostööd Hyundaiga

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Elcogeni juht Enn Õunpuu.
Elcogeni juht Enn Õunpuu. Foto: Raigo Pajula

Rohelise vesiniku tootmise tehnoloogiat arendav Elcogen alustab koostööd Hyundai Heavy Industries Groupi kuuluva laevaehitajaga Korea Shipbuilding and Offshore Engineering (KSOE), et arendada uuenduslikke rohelise vesiniku ja heitmevaba elektri tootmise süsteeme.

Koostööleppe teaduspartner on rakendusuuringute instituut Fraunhofer IKTS, millel on 72 laboratooriumi üle Saksamaa. Leppe raames hakkab KSOE Elcogeni tehnoloogia baasil arendama uuenduslikke rohelise vesiniku ja heitmevaba elektri tootmise süsteeme, teatas Elcogen.

Elcogeni asutaja ja tegevjuhi Enn Õunpuu sõnul on ettevõtte heitmevaba elektritootmise ja rohelise vesiniku tootmise tehnoloogial potentsiaali anda oluline panus energiatööstuse heitmevabaks muutmisse. «Äsjane kokkulepe KSOE ja IKTS-iga näitab, et maailmaklassi laevaehitajad ja süsteemiintegreerijad jagavad seda seisukohta,» ütles Õunpuu pressiteates.

KSOE tehniline juht Sung-Joon Kim lisas, et KSOE, Fraunhofer IKTSi ja Elcogeni koostöö on väga väärtuslik ajal, mil laevaehitus ja avameretööstus liiguvad süsinikuneutraalse ajastu poole.

Elcogeni asutas Enn Õunpuu 2001. aastal, peakontor asub Tallinnas. Esimese põlvkonna kütuseelementide tootmisega alustas Elcogen 2005. aastal ning ettevõttel on üle maailma 60 tööstusklienti. 2022. aastal kaasas Elcogen 24 miljonit eurot Briti investeerimisfondilt HydrogenOne Capital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles