Erinevalt ülejäänud maailmast näitasid Eesti idufirmad rekordkasvu

BNS
Copy
Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul ületas kokkuleppelise kümneaastase vanuse piiri viis Tartumaa iduettevõtet.
Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul ületas kokkuleppelise kümneaastase vanuse piiri viis Tartumaa iduettevõtet. Foto: Remo Tõnismäe

Sel ajal kui mujal maailmas pöördusid iduettevõtete käibenumbrid ja kaasatud investeeringute mahud sõja ning majandusliku ebakindluse mõjul langusesse, näitasid Eesti iduettevõtted rekordilist kasvu.

Nii ületas Eesti iduettevõtete mullune käive esialgsetel andmetel kahe miljardi euro piiri. Vaatamata maailmamajanduse keerulisele olukorrale on tervel real valdkondadel jätkuvalt suur kasvupotentsiaal – näiteks kasvatavad oma väärtust ka kriisiaegadel nii süvatehnoloogia, küberturvalisus, rohetehnoloogia kui ka kliimavaldkond, märkis Startup Estonia pressiteates.

Et möödunud aasta kokku võtta, korraldas Startup Estonia koos partneritega traditsioonilise aastalõpu-paneeldiskussiooni, kus iduettevõtjaid ja investoreid esindavad organisatsioonid said mõtteid vahetada. Paneeldiskussioon kandis pealkirja «Estonian Startup Ecosystem Annual Wrap-up» ja sellel osalejad olid ühel meelel, et iga kriis on võimalus ning Eesti tehnoloogiasektor on jätkuvalt tugev.

Riskikapitalifondi Karma Ventures partner ja EstVCA juhatuse esimees Margus Uudam tõdes möödunud aastat kokku võttes, et idufirmade aastatulemused ületasid ootusi.

«Minu subjektiivne tunnetus on, et meie iduettevõtted on äärmiselt efektiivsed võrreldes teiste riikidega ning see annab meile tugeva konkurentsieelise,» ütles Uudam ja tõi alanud aasta prognoosidest rääkides välja, et pärast väga pikka kasvutsüklit otsib maailmamajandus uut tasakaalupunkti.

«Käib aktiivne investeerimisstrateegia ringivaatamine fondide poolt ja kasvuväljavaadete korrigeerimine ettevõtete poolt. Vaba kapitali on fondides palju, kuid tõenäoliselt investeeritakse oluliselt aeglasemas tempos ja valivamalt,» märkis Uudam.

Eesti idusektori kasvu toetab ükssarvikute arv, mis tähendab, et Eestis on suured iduettevõtted, mis kaasavad suuri investeeringuid, kus on palju töötajaid ja suured käibed. Kriisiajal toetab Eesti iduettevõtjaid ka nende orienteeritus globaalsetele turgudele ning tarkus globaalses äris.

Ühelt poolt pakuvad efektiivsed ja tugevad ettevõtted investoritele huvi ka keerulistel aegadel, teiselt poolt tuleb iduettevõtjatel siiski arvestada, et investoritel on rohkem aega investeeringute planeerimiseks ning raha liigub senisest targemalt. Iduettevõtete asutajatel tasub alanud aastal pöörata senisest veelgi suuremat tähelepanu efektiivsusele ning tegevuste ja tegevuskulude optimeerimisele, kuna see võimaldab keerulised ajad üle elada, juhul kui uusi investeeringuid ei ole võimalik piisavas mahus või piisava kiirusega kaasata.

Eesti Asutajate Seltsi presidendi Kaidi Ruusalepa sõnul on sõda ning sellega kaasnenud kriis majanduses ja tööjõuturul Eesti tehnoloogiasektorile oma mõju avaldanud. Möödunud aasta oli Ruusalepa sõnul tehnoloogiasektori ajaloos vastuolulisim.

«Osa iduettevõtjatest tunnistab, et nende jaoks oli tegemist seni raskeima aastaga, samas teised nimetavad aastat seni parimaks,» tõdes Ruusalepp. «Aasta lõpuks olid aga kõik ühel nõul, et lõppenud aasta tegi meid tugevamaks ja valmistas ettevõtted ette äri väärtuse kasvatamiseks 2023. aastal.»

«Meie iduettevõtjad ei ole seotud ühe, kahe või kolme turuga, nad tegutsevad globaalselt Ameerika Ühendriikides, Euroopas, Aasias ja panustavad sinna, kus võiduvõimalused on hetkel suurimad,» selgitas Ruusalepp ja tõi tänavustest võimalustest rääkides välja, et esmakordselt on Aasia kapital võtnud suuna investeerimisportfelli mitmekesistamisele kontinentideüleselt. «Aasia investorid ei vaata enam Aasia riike eraldiseisvate turgudena, vaid on hakanud vaatama tervet Aasiat kui ühte turgu. See tähendab, et Aasia kapital otsib väljundit Euroopas, et oma portfelli tasakaalus hoida.»

Aasia investorite huvi kinnitas ka EAS-i ja KredExi ühendasutuse välisinvesteeringute osakonna juht Joonas Vänto, kelle sõnul tunnevad Aasia päritolu riskikapitalifondid ja investorid Eesti iduettevõtete vastu aktiivset huvi.

«Aasta eesmärkide seadmisel ei osanud keegi ette näha, mis meid sellel aastal ees ootab ning esimesel poolaastal oli palju ebakindlust. Täna näeme, et investorite huvi Eesti vastu on jätkuvalt kõrge, otsitakse võimalusi Eestisse investeerimiseks,» märkis Vänto.

Startup Estonia juht Eve Peeterson tõi välja, et viimaste aastate jooksul on Eesti idusektor kasvanud 20–30 protsenti aastas. Kui 2021. aastal kaasasid iduettevõtted 980 miljonit eurot, siis lõppenud aastal on iduettevõtted esialgsetel andmetel kaasanud 1,33 miljardit eurot investeeringuid ehk 35 protsendi võrra rohkem võrreldes aasta varasemaga.

«Kui 2021. aastal tegid Eesti iduettevõtted 1,5 miljardit eurot käivet, siis möödunud aastal ületati kahe miljardi euro piir vaid üheksa kuuga. Samas ei tohi olla sinisilmne, sest muutused majanduses mõjutavad ka idusektorit ning hetkel me ei tea nende ulatust, kestust ega pikaajalist mõju,» ütles Peeterson.

Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni EstBAN asepresident ja juhatuse liige Lauri Antalainen rõhutas, et lõppenud aasta oli ingelinvestorite vaates oodatust positiivsem ning ingelinvestoritel on Eesti iduettevõtetesse jätkuvalt suur usk.

«Edu saavutamine võtab aega ning investorid vaatavad pikka perspektiivi ning see paistab jätkuvalt väga tugev. Ootasime 2021. aasta lõpus investeeringute mahu langust ning lõppenud aasta märtsis nägime selgelt ka mahtude kahanemist, kuid tegelikult ületasime aasta vaates ootusi – investorite huvi säilis ja isegi kasvas,» kinnitas Antalainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles