GRAAFIKUD ⟩ Üllatus, üllatus! Eestis oli elekter möödunud aastal Euroopa üks odavamaid (10)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Линия высокого напряжения во Франции.
Линия высокого напряжения во Франции. Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Samal ajal kui nii mõnigi poliitiline jõud lärmas, et Eestis on Euroopa kalleim elekter, oli mullune tegelikkus vastupidine. Elektri börsihind oli Euroopa üks odavamaid.

Viimasel kahel aastal on siinne elektri börsihind teinud peadpööritava tõusu. 2021. aastal kerkis aasta keskmine hind 2,6 korda, 86,7 euroni megavatt-tunnist ning eelmisel aastal võrreldes üle-eelmisega omakorda veel 2,2 korda, 192,8 euroni megavatt-tunnist.

Pöörastele numbritele vaatamata oli meil eelmisel aastal üks odavamaid elektrihindu Euroopas.

Elektribörsi NordPool andmetel oli eelmisel aasal kõige odavam elektri börsihind Rootsis – 129 eurot megavatt-tunni eest. Tegelikult on Rootsis neli hinnapiirkonda ning riigi keskmine peegeldab Stockholmi piirkonna börsihinda.

Euroopa madalamaid elektri hindu oli eelmisel aastal ka Soomes – 154 eurot megavatt-tunnist.

Helsingin Sanomat kirjutab, et Soome suhteliselt madal hind (Soomes kerkis elektri börsihind 2021. aastal samuti 2,6 korda, nagu Eestiski ja eelmisel aastal 2,1 korda) oli tänu kolmele põhjusele – Põhjamaade elektritoodang, Lääne-Euroopast väiksem sõltuvus fossiilsest energiast ning hea riigisisene võrguühendus.

Samal ajal Kesk-Euroopas oli Venemaalt imporditava gaasi osakaal elektritootmisel märkimisväärne, mis pani need riigid sõja puhkedes kehvemasse olukorda.

Kalleim on elektri börsihind Itaalias, kus see eelmisel aastal kerkis 300 euroni megavatt-tunnist. Itaaliale järgneb Šveits (283 eurot MWh) ja Kreeka (280 eurot MWh).

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles