Maailma toiduhinnad olid 2022. aastal rekordkõrgel tasemel

Copy
Toiduhinnad sööstsid rekordkõrgele märtsis pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale.
Toiduhinnad sööstsid rekordkõrgele märtsis pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale. Foto: IMAGO/Fotostand / Gelhot

Maailma toiduhinnad langesid detsembris üheksandat kuud järjest, kuid olid 2022. aastal tervikuna rekordkõrgel tasemel, selgus reedel ÜRO andmeist.

Toiduhinnad sööstsid rekordkõrgele märtsis pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale, mis on maailma üks peamisi nisu- ja õlitootjaid.

Hinnad on sestsaati aga langenud, muu hulgas tulenevalt juulis sõlmitud Türgi ja ÜRO vahendatud leppest, mis lõpetas Vene blokaadi Ukraina teraviljaeksordile.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) toiduhinnaindeks, mis jälgib toidukorvi rahvusvahelise hinna muutusi kuust kuusse, langes detsembris 132,4 punktini ehk 1,9 protsendi võrra madalamale kui novembris.

Aastatagusega võrreldes langes indeks ühe protsendi.

Läinud aastal tervikuna oli indeks 14,3 protsenti kõrgemal kui eelneval aastal, tõustes rekordilise 143,7 punktini.

FAO andmeil on mitme põhitoidukauba hinnad rekordkõrge taseme lähedal. Näiteks oli mais läinud aastal keskmiselt 24,8 protsenti kallim kui tunamullu. Nisu oli 15,6 protsenti kallim.

Maisi hinnad detsembris aga langesid, tulenevalt «tugevast konkurentsist» Brasiilias, märkis FAO. Kuuga odavnes lõunapoolkera saagikoristusest tulenevalt ka nisu.

FAO toiduõlide hinnaindeks tõusis 2022. aastal rekordkõrgele tasemele, kuid detsembris eelneva kuuga võrreldes kahanes see madalaimale tasemele alates veebruarist 2021.

Piimatoodete ja liha hinnad olid kõrgeimal tasemel alates 1990. aastatest. Detsembris kahanesid lihahinnad 1,2 protsenti, samas kui piimatoodete omad tõusid 1,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles