Ukraina kannatab sõja tõttu iseseisva ajastu suurima majanduslanguse all

Copy
Orihhivi linn, mida Vene väed igapäevaselt pommitavad, Zaporizhžia piirkonnas, Kagu-Ukrainas.
Orihhivi linn, mida Vene väed igapäevaselt pommitavad, Zaporizhžia piirkonnas, Kagu-Ukrainas. Foto: D Smolienko/Ukrinform/SIPA

Ukraina sisemajanduse tegelik kogutoodang (SKT) langes 2022. aastal hinnanguliselt 30,4 protsenti, mis on esialgsetest ennustustest parem näitaja, teatas majandusministeerium neljapäeval.

Ministeeriumi pressiteates märgiti, et kui novembris oli SKT langus 37 protsenti, siis novembris 34 protsenti, arvestades energiavarustuse olukorra teatavat stabiilseks muutumist pärast novembri pommitamisisi.

«Et Venemaa edasised terrori raketirünnakud põhjustasid endiselt kahju (eelkõige energiataristule), kuigi mitte kriitilise tähtsusega, survestas see jätkuvalt äri meeleolu ja elavust,» lisas ministeerium.

Üldiselt langes SKT majandusministeeriumi andmetel neljandas kvartalis 35,5 protsenti, mis on riigi statistikaameti andmetel halvem näitaja kui 3. kvartali 30,8 protsenti, kuid parem kui teises, mil majandus kahanes 37,2 protsenti.

Ministeerium meenutas, et esimeses kvartalis ulatus statistikaameti andmetel SKT langus 15,1 protsendini ja 2021. aastal kasvas SKT 3,4 protsenti.

«2022. aastal kandis Ukraina majandus iseseisvuse ajaloo suurimaid kaotusi, kahjusid ja kahjustusi, mida Venemaa talle tekitas, suurendades 24. veebruarist alates kogu ühispiiri ulatuses ning Valgevene ja okupeeritud Krimmi alalt 2014. aastal alanud terrorit,» ütles asepea- ja majandusminister Julia Sviridenko.

Samas rõhutas ta Ukraina väe edu lahinguväljal, valitsuse ja ettevõtete hästi koordineeritud tööd, hävinud ja kahjustatud kriitilise taristu rajatiste taastamise kiirust, aga ka rahvusvaheliste koostööpartnerite süsteemset rahalist toetust, mis võimaldas majandusrinnet hoida.

Majandusministeerium märkis varem, et 10. oktoobril alanud Venemaa rünnakud energiataristule tõstsid Ukraina majanduse langustempo mullu oktoobris ligikaudu 39 ja novembris 41 protsendini, mille tulemusena suurendati kogu aasta languse ennustust 32 protsendilt 33,2 protsendile, kuid korrigeeriti hiljem 32 protsendile tagasi.

Ukraina riigipanga ametnikud ütlesid 8. detsembri teabetunnis, et Venemaa energiaterror suurendas nende hinnangulist mulluse SKT langust 31,5 protsenti, kuid ei täpsustanud, kui palju. Rahvusvaheline Valuutafond ennustas Ukrainale 2022. aastal 33 protsendist majanduslangust.

Majandusministeerium säilitas 2023. aastaks SKT kasvu ennustuse 3,2 protsendi tasemel, samas kui IMF-i baasstsenaariumi järgi peaks Ukraina majandus tänavu kasvama ühe protsendi võrra.

Kuid IMF arvestab ka kahe muu võimaliku stsenaariumiga: negatiivne - SKP langusega 12,5 protsenti ehk kuni 57 protsenti sõjaeelsest, ja positiivne - kümme protsenti või kuni 75 protsenti sõjaeelsest kasvust.

Riigipank märkis varem, et 2023. aastaks on SKT kasv isegi suhteliselt optimistliku baasstsenaariumi korral, mis hõlmab energiarajatiste tõhusat kaitset ja süsteemi kiiret taastamist, väga loid ja palju madalam kui keskpank oktoobri ennustuses lubas - neli protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles