Majandusminister: Saksamaa on suutnud halvimat stsenaariumi vältida

Copy
Saksa kliima- ja majandusminister Robert Habeck.
Saksa kliima- ja majandusminister Robert Habeck. Foto: IMAGO/Chris Emil Janssen

Vene gaasist ära lõigatud Saksamaa on seni suutnud halvimat stsenaariumi vältida ning on loota, et varudest jätkub talveks, ütles neljapäeval majandusminister.

Venemaa, kes oli enne kallaletungi Ukrainale Euroopa Liidu suurim gaasiga varustaja, keeras vastuseks talle sõja tõttu kehtestatud sanktsioonidele septembris kraanid kinni.

Vene gaasist suures sõltuvuses Saksamaa asus otsima alternatiivseid tarnijaid nagu Norra ja USA, kellele tuleb gaasi eest kõrgemat hinda maksta.

«Halvimat stsenaariumi, mis ähvardas sel suvel, on seni suudetud vältida, Euroopa südame ja Saksamaa tööstuse täielik kokkuvarisemine on ära hoitud,» ütles kliima- ja majandusminister Robert Habeck Oslot külastades.

Minister kinnitas pressikonverentsil, et gaasireservuaarid on üle 90 protsendi täis ja hinnad langevad.

«Muidugi ei ole miski veel kindel, aga see näitab, et otsustav, hea ja arukas poliitiline tegutsemine toob edu.»

Habeck ütles, et ehkki gaasihind võib taas tõusta, on ta järgmise talve suhtes üsna optimistlik, sest gaasivarusid on suurendatud ja veeldatud maagaasi (LNG) tarned hoogustunud.

Saksamaa on asunud nagu ülejäänud Euroopagi kiiruga LNG impordi taristut ehitama. Esimene terminal avati detsembris.

Norra suurendas eelmisel aastal gaasitoodangut kaheksa protsendi võrra ning temast on saanud pärast Ukraina sõja puhkemist Euroopa suurim gaasitarnija.

Saksamaa ja Norra leppisid neljapäeval kokku senisest tihedamas koostöös rohesektorites nagu vesinik, elektriakud, CO2 püüdmine ja ladustamine ning meretuulefarmid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles