Nutikate elektrisüsteemide looja: praegu on riskantne börsipaketile üle minna (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Konrad Hanschmidt
Konrad Hanschmidt Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Tarku elektritarbimisseadmeid valmistava idufirma Gridio tegevjuht Konrad Hanschmidt ütles täna Vikerraadios, et viimase nädala elektri börsihindade languse taga on peamiselt soe talveilm. Lisaks ilmale võib börsihinda tõsta ka mõne elektrijaama remont, lisas ta.

Siiski on tema hinnangul elektrihinna kõikumised väikesed ja Eestis lähikuudel hind märkimisväärselt ei muutu. Suuremat langust on oodata suvel, mil üheks põhjuseks on see, et Soome on viimasel ajal ehitatud palju uusi tuuleparke, mis hakkavad elektrit tootma.

Viimasel nädalal oli elektrihind Eestis keskmiselt 64,6 eurot/MWh (-114,1 eurot/MWh võrreldes eelmise nädalaga).

Peaprobleem seoses elektri hinnaga

«Meie peamine probleem on see, et meil pole ehitatud piisavalt palju elektrivõimsusi,» tõdes Hanschmidt. Tema sõnul peaks riik peaks kiiresti otsustama, kuhu me uusi elektritootjamisjaamu ehitama hakkame. Oluliseks peab ta sedagi, et ka piirkonna elanikud saaksid jaamadest kasu.

Energiatoetused on Hanschmidti hinnangul maksumaksjalt raha äravõtmine ja selle ümberjaotamine.

Gridio on idufirma, mis aitab muuta kodumajapidamisseadmed targaks ja panna need elektrit kasutama siis, kui see on odavam, et vältida tippaega. Gridio juhatusse kuuluvad Konrad Hanschmidt ja Sandor Liive, kes on ka ettevõtte asutajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles