Sassi: mootorikütuste hinnad jätkavad kõikumist

PM Majandus
Copy
Autoomanik peab olema endiselt valmis järskudeks hinnamuutusteks kütuseturul.
Autoomanik peab olema endiselt valmis järskudeks hinnamuutusteks kütuseturul. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Viimase nädala toornafta hinna liikumist iseloomustab volatiilsus ning tõenäoliselt näeme ka lähikuudel maailmaturul suuri hinnakõikumisi.

«Toornafta hind on viimasel nädalal heitlik, liikudes vahemikus 78-87 dollarit barreli eest. Näha on, et turgudel puudub selge suund ning iga infokild nafta pakkumise ja nõudluse kohta jõuab kohe ka valmistoodete hindadesse,» nentis Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi.

Täna on mootorikütuste hinna peamisteks mõjutajateks majanduslanguse kartus, USA laovarude langus, Hiina range koroonapoliitika järsk lõppemine ning sanktsioonid Vene toodetele.

Sassi tõi välja, et suurimateks hinda tõstvateks teguriteks on nafta laovarude langus USAs ning teadmatus, milliseks kujuneb Euroopa diislikütuse turg peale Vene päritolu kütustele kehtestatud sanktsioonide jõustumist.

«5. veebruaril Vene valmistoodetele kehtima hakkavad Euroopa Liidu sanktsioonid lõikavad hinnanguliselt ära ligi 50 protsenti Venemaa kütusetarnetest, mis moodustas umbes 10 protsenti Euroopa nõudlusest. Selle asendamine toimub kaugemate regioonide toodetega, mis omakorda tähendab kallimat tootehinda Euroopas isegi olukorras, mil nõudlus üldise majanduse jahenemise tõttu langeb,» selgitas mootorikütuste hinnastamisjuht.

Hinnalanguse poole aga lükkab kütusehinda Covid-19 jätkuv lai levik Hiinas ning kartus majanduslanguse ees. «Erinevaid hinnamõjureid on palju ja valmistoodete hinna edasise arengu prognoosimine on kui loto võidunumbrite äraarvamine,» lisas Sassi.

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuht rõhutas, et Circle K Eesti ostab kõik mootoribensiinid ja diislikütused otse Euroopa Liidus asuvatest rafineerimistehastest – nad ei osta, müü ega vahenda Venemaal ega Valgevenes toodetud mootoribensiine ega diislikütust.

Circle K Eesti kuulub Kanada päritolu rahvusvahelisesse jaemüügikontserni Alimentation Couche-Tard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles