Horvaadid kurdavad hinnatõusu üle pärast euro kasutuselevõttu (3)

PM Majandus
Copy
Horvaatia peaminister Andrej Plenkovic ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tutvumas uute Horvaatia euromüntidega Zagrebis.
Horvaatia peaminister Andrej Plenkovic ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tutvumas uute Horvaatia euromüntidega Zagrebis. Foto: Darko Bandic

Pärast seda, kui Horvaatias võeti selle aasta algusest rahvusvaluuta kuna asemel käibele euro, on hüppeliselt suurenenud kaebused toiduainete ja restoranide märgatava hinnatõusu kohta.

Uudisteportaal Index.hr teatas, et juba kaks päeva pärast euro kasutuselevõttu avaldasid paljud tarbijad internetifoorumites oma rahulolematust hinnatõusuga ja tõid ka konkreetseid näiteid. Seepeale lubas majandusminister Davor Filipović valitsuse meetmeid jaekaubanduse vastu.

Eriti kohvikud, snäkibaarid, toidupoed ja pagaritöökojad on väidetavalt oma hindu oluliselt tõstnud, selgub Index.hr internetifoorumites avaldatud postitustest. Toitlustusasutustes on kohv kallinenud 10 kuni 20 eurosendi võrra, leib 7, 500-grammine pakk toorjuustu 26 eurosenti, pitsa 30 eurosendi võrra, tsiteeris portaal postitusi.

Filipović süüdistas hinnatõusus jaemüüjaid. «Nad tõstavad kuust kuusse hindu ja nüüd, euroga seoses, kergitavad hindu ja püüavad kodanikke petta,» ütles ta. Kuid see ei õnnestu, lisas ta.

Valitsusel on tarbijate kaitsmiseks piisavalt võimalusi. Filipović ütles, et kaalumisel oli ka hinnapiirangute kehtestamise võimalus. Varem kohtus minister jaemüügikettide esindajatega, et käsitleda hinnatõusu.

Horvaatia on alates 2013. aastast Euroopa Liidu liige ja asendas uuest aastast senise vääringu kuna euroga. Eurot ja kunat saab kasutada paralleelselt kuni 14. jaanuarini. Vahetuskurss on 7,5345 kuna euro eest.

Aadria mere äärne Horvaatia liitus uuest aastast ka Schengeni tsooniga, kus ei ole piirikontrolli.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles