LNG TÜLIÕUN ⟩ Elering ja ettevõtjad vaidlevad värske miljoninõude üle (2)

BNS
Copy
Eleringi logo.
Eleringi logo. Foto: Eero Vabamägi, Postimees

Riigifirma Elering ning Alexelale-Infortarile kuulv Pakrineeme Sadam on astunud tüliseerias järjekordse sammu ning vaidlevad nüüd rendinõude pärast.
 

Paldiskisse veeldatud maagaasi (LNG) haalamiskai rajanud Pakrineeme Sadam esitas Eleringi sõnul süsteemihaldurile nõude tasuda kaile paigaldatud gaasitaristu eest igas kuus enam kui pool miljonit eurot renti.

Nõue on Eleringi vaates alusetu, kuna ühtegi rendikokkulepet pole Elering ja Pakrineeme Sadam kunagi sõlminud, väidab Elering.

«On täiesti arusaamatu, kuidas eraettevõtjad saavad nõuda LNG kail paikneva Eleringi gaasitaristu talumise eest renti ning samal ajal soovivad ise samas kohas liituda ja võtta Eleringi rajatud taristu kasutusse enda ärilistel eesmärkidel,» ütles Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi pressiteates.

Pakrineeme Sadam OÜ esindava advokaat Jaanus Mody ütles Eleringile vastuseks, et Pakrineeme Sadam OÜ on teinud suure investeeringu kai ehitusse, Elering on selle kasutusse võtnud ning käsitleb seda oma sisult ainult eksklusiivselt ühe ujuvterminali, Soome riigiettevõtte poolt renditud Exemplari varusadamana. «Alles novembri lõpus kinnitas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi, et Paldiskisse ei rajatud abstraktset LNG-kaid, kuhu kõik laevad saavad sõita, vaid konkreetse Excelerate Energy laeva jaoks disainitud liitumispunkti. Samuti teatas Eleringi juhatus juba kevadel, et on valmis kai kasutamise eest maksma Pakrineeme Sadamale kuus 0,5 miljonit eurot ning vastav arve novembri kuu eest ka väljastati. Elering ei ole kai kasutamise eest tänaseni tasunud. Kai tasuta ja tähtajatu kasutamine ei ole realistlik, võõra vara kasutamine oma majandustegevuses on tasuline, antud juhul Eleringi enda poolt valitud tingimustel,» ütles Mody.

Mody esitas Postimehele ka väljavõtte Eleringi juhatuse liikme 6. mai 2022 kirjast, mis on Mody sõnul järgmine:

Teie allpool toodud pakkumise osas oleme ka läbirääkimiste käigus välja toonud, et Elering on valmis ehitama gaasitoru ja võrguga ühendamise võimekuse oma vastutusel ja vahenditega hiljemalt 01. novembriks 2022, allpool pakutud rendihind kuni 500 tuhat eurot kuus on sobiv 24 kuuks.

Samal ajal pole Eleringi sõnul õnnestunud sõlmida gaasitaristu rajamist nõudnud eraettevõtjatega maakasutuskokkulepet. Läbirääkimised ühendustorustiku alla jääva maa kasutusõiguse üle on kestnud alates kevadest. Kuna see protsess tulemust pole andnud, pidi maakasutusküsimus Eleringi hinnangul lahenema koos kai müügiga riigi äriühingule Eesti Varude Keskus. Kuigi eraettevõtjad on ise avalikult lubanud kai riigile ära müüa, on selle tehingu vormistamine jäänud Eleringile teadaolevalt toppama.

«Kuna ühtegi kokkulepet pole õnnestunud eraettevõtjatega sõlmida, ei jäänud Eleringil üle muud, kui taotleda Pakrineeme Sadama maale paigaldatud torustiku suhtes sundvalduse seadmist. Elering esitas enda ja Eesti riigi huvides detsembri lõpus kohalikule omavalitsusele avalduse sundvalduse seadmiseks, et tagada ülekaalukas avalikus huvis rajatud ühendustorustiku omandi kaitse,» selgitas Veskimägi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles