Mullu tehti rekordarv sõidueksameid

BNS
Copy
Sõidueksam Lille autokoolis.
Sõidueksam Lille autokoolis. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Transpordiamet võttis eelmisel aastal vastu 46 088 sõidueksamit, mida on pea kümne tuhande võrra rohkem kui kaks aastat varem.

Tänase seisuga saab B-kategooria sõidueksamile nädala jooksul pea igas linnas: Tallinnas, Pärnus, Tartus, Rakveres ja Viljandis on võimalik sooritada sõidueksamit kas või homme, kinnitas transpordiameti eksamite teenusehaldur Ave Smirnov.

Sõidueksami pikk ooteaeg oli Smirnovi sõnul viimastel aastatel suur probleem ning transpordiamet on asunud seda lahendama. «Oleme muutnud töökorraldust, mille tõttu saab üks eksamineerija senise kuue B-kategooria eksami asemel võtta vastu seitse sõidueksamit päevas, samuti oleme värvanud juurde eksamineerijaid.»

Transpordiametis töötab 39 eksamineerijat ning küsitluste põhjal on eksami tegijate rahulolu nendega aegade kõrgeim. «Eelmisel aastal oli rahulolu eksamineerijatega 75,8 protsenti, mis on aegade kõrgeim tulemus,» selgitas Smirnov.

«Peamegi pingutama üheskoos, et meie liiklusesse pääseksid juhid, kes on seda väärt.»

Ka sõidueksami sooritamise protsent on viimastel aastatel tõusnud. Kui üle-eelmisel aastal oli see 54,7, siis mullu 57 protsenti (kõik kategooriad kokku).

Smirnovi hinnangul on sellise tõusu taga parem koostöö autokoolidega. «Juhikandidaadi, autokooli ja transpordiameti koostöö on edu võti. Peamegi pingutama üheskoos, et meie liiklusesse pääseksid juhid, kes on seda väärt – on ohutud, ettenägelikud ning teisi arvestavad.»

Smirnovi sõnul teeb siiski veel muret juhikandidaatide hooletu suhtumine broneeritud sõidueksami aega. 2022. aastal jättis sõidueksamile ilmumata 1205 inimest, kellest 59 tegi seda isegi mitu korda. Võrdluseks: 1205 eksamit on ühe eksamineerija ühel aastal vastu võetud eksamite hulk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles