Mullu vähenes märkimisväärselt Venemaale eksportivate Leedu firmade arv

BNS
Copy
Leedu lipp.
Leedu lipp. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Eelmise aasta kümne kuuga vähenes Venemaale eksportivate Leedu ettevõtete arv enam kui kahekordselt ning Valgevenesse eksportivate ettevõtete arv kasvas mitmekümne firma võrra, teatas riigi andmeagentuur, vahendas teabeportaal LRT.

Erialaliitude esindajad pakuvad Venemaale ja Valgevenesse eksportivate ettevõtete avalikustamist, osa poliitikuid sellist võimalust ei välista.

Eelmise aasta oktoobris vähenes jaanuariga võrreldes Venemaale eksportivate Leedu ettevõtete arv 2,4 korda - 261-ni (2022. aasta jaanuaris - 621). Seevastu Valgevenesse eksportivate Leedu ettevõtete arv kasvas kümne kuuga 746-ni (2022. aasta jaanuaris - 715).

Leedu ettevõtted eksportisid Venemaale peamiselt optilisi, meditsiini- ja mõõteriistu (90 ettevõtet), sõidukeid (87), elektri- ja audiovisuaalseadmeid (85), boilereid ja mehaanilisi seadmeid (84), vatti, vilti, köisi (56).

Asemajandus- ja innovatsiooniminister Karolis Žemaitis kinnitas, et Leedu kaupade eksport Venemaale ja Valgevenesse vähenes eelmisel aastal.

Kui statistikud ütlevad, et nad ei saa Venemaaga koostööd tegevate ettevõtete nimesid avaldada, siis Vilniuse tööstuse ja äriliidu president Sigitas Besagirskas leidis, et selliste ettevõtete nimekiri tuleks avalikustada.

Ka seimi riikliku julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees Laurynas Kasčiūnas kinnitas, et toetab sellist mõtet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles