Kuus nõuannet, kuidas uuel aastal enda rahaasju paremini korraldada

PM Majandus
Copy
Sularaha
Sularaha Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Paljude jaoks on jaanuar eneseanalüüsi aeg ja võimalus teha positiivseid muudatusi igapäevaelus. Paremaks rahaasjade korraldamiseks uuel aastal panid Citadele eksperdid kokku soovitused, mille abiga 2023. aastal oma majanduslikku olukorda paremini hallata.

1. Hinda oma kulutusi

Esimene asi, mida rahaasjade parandamiseks teha, on muuta praegused finantsid tõhusamaks. See tähendab enamat kui lihtsalt eelarvestamist. Pead hindama oma praeguseid kulutusi ja kärpima neid, mis pole hädavajalikud, ning vähendama kulusid, kuni sinu rahaasjad on paremini hallatavad. See võib kõlada hirmutavalt, kuna sa ei pruugi uskuda, et saad kusagil kulusid kärpida. Kuid parim nipp on seada endale väikesed saavutatavad eesmärgid. Kas ostad igal hommikul tööle minnes kohvi? Püüa seda vähendada või võimalusel täiesti ära jätta. Kõike korraga ja kohe pole vaja, alusta rahulikult.

Muud saavutatavad eesmärgid võivad olla järgmised:

- lõunasöögi tööle kaasavõtmine selle ostmise asemel;

- iganädalaste toidupoekulude vähendamine;

- suitsetamisest loobumine;

- elektripakkuja vahetamine;

- nutiarvesti paigaldamine, et jälgida, mida sa kasutad;

- jalgsi tööle minek selle asemel, et sõita autoga või kasutada ühistransporti.

Õpi oma raha ja eelarvet kasutama nii kaalutletult kui võimalik, see on üks põhilisemaid oskusi finantstervise tagamiseks aastal 2023.

2. Maksa ära võlad

Kui sinagi, nagu paljud meist, läksid pühade ajal kulutustega pisut liiale, on nüüd aeg hakata tegelema võlgadega. Lihtne on pea liiva alla peita ja teemat edasi lükata, kuid see on ohtlik ja võib viia «võlaspiraali» tekkimiseni. Kui saad, siis tee võlgade katteks iga kuu pigem suuremaid kui vaid minimaalseid tagasimakseid, et saaksid need kiiremini kustutatud. Selleks vähenda oma kulutusi ja kasuta ülejäävat sissetulekut võlgade tagasimaksmiseks – see ei pruugi lühiajaliselt lõbus olla, kuid võlgadest vabanemine on seda väärt.

3. Tee krediitkaartide saldo ülekanne

Kui sul on krediitkaardivõlgnevusi ja su intressimakse on suurem kui su tegelik võlg, siis peaksid saldo üle kandma 0 protsendiga intressiga krediitkaardile. See tähendab, et sa ei maksa saldolt intressi, mis võimaldab sul oma võlgadega tegeleda, ilma et peaksid muretsema intresside lisandumise pärast.

4. Säästa hädaolukorraks

Kui oled võlad kontrolli alla saanud, siis võiksid hakata raha kõrvale panema hädaolukorraks. Sa ei tea kunagi, mida aasta endaga kaasa toob, seega on hea mõte ette planeerida, et sul oleks veidi raha varuks, juhuks kui auto katki läheb või kui perekonda lisandub uus liige.

Säästmise alustamiseks pead välja arvutama, kui palju sul on vaja kõrvale panna. Hea rusikareegel on, et 3 kuu hädavajalikud väljaminekud, nagu kodulaen/üür, toidu- ja majapidamisarved, peaksid olema hoiustatud kiirelt kättesaadaval säästukontol. Kui oled oma eelarve läbi vaadanud, peaksid kogu ülejäänud sissetuleku paigutama eraldi säästukontole, et ei tekiks kiusatust seda kulutada. Mida rohkem raha suudad iga kuu kõrvale panna, seda kiiremini eesmärgi saavutad.

5. Säästa raha millegi konkreetse jaoks

Sul võib olla rahaline eesmärk, mida soovid saavutada 2023. aastal, näiteks koguda maja, uue auto sissemakseks või pensionipõlveks. Sõltuvalt sellest, millise sündmuse jaoks sa kogud, võib olla vaja kasutada teistsugust säästmismeetodit. Oluline on kaaluda erinevaid võimalusi.

6. Sea realistlikud eesmärgid

Kõige tähtsam, mida oma rahalisi otsuseid seades meeles pidada, on veenduda, et need oleksid saavutatavad ja et suudaksid neis järjepidev olla. Kui alustad ebarealistlike eesmärkidega, siis võid juba veebruari alguseks leida end pettununa ja loobumas. Võta aeglaselt ja premeeri ennast, kui oled eesmärgid saavutanud.

Citadele Group on Läti finantskontsern, mille peakontor asub Riias. Grupi tütarettevõtted ja filiaalid tegutsevad Eestis, Lätis ja Leedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles