1Partner: korterite hinnad püsivad kõrged turu langusest hoolimata

BNS
Copy
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter Lasnamäel.
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter Lasnamäel. Foto: Tairo Lutter / Scanpix

1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul on korteritehingute arv aasta varasemaga võrreldes küll vähenenud, kuid hinnad püsivad sama kõrgel, sest tõsine müügisurve puudub.

Tallinna korterite keskmine ruutmeetri hind oli detsembris 3162 eurot, tehinguaktiivsus oli novembriga võrreldes viiendiku võrra suurem. Vahteri sõnul vedas keskmise hinna järsule tõusule uute korterite suur osakaal tehingute kogumahus – seega on tegemist statistilise moonutusega.

«Iga kuu me nii suuri muutusi ei hakka nägema, pigem tasandavad tehingud odavamate järelturu korteritega keskmist hinda ja see liigub taas alla 3000 euro,» selgitas Vahter ligi 10 protsendi suurust hinnahüpet pealinna kinnisvaraturul.

Praeguseks on hinnad tema sõnul mõningal määral langenud seal, kus on palju konkurentsi. Eelkõige puudutab see vanemaid järelturu kortereid, kuid ka siis ei ole hinnalanguse peamiseks põhjuseks mitte ostjate soovimatus korterit selle hinnaga osta, vaid euribori tõusust vähenenud ostja laenuvõime.

«Soodustusi võib leida ka uusarendustes, kui piirkonnas on palju ehitusjärgus kortermaju. Usun, et Haabersti-Tabasalu suund võiks olla üks piirkond, kus uusarenduste hinnad võivad veidi langeda,» leidis Vahter.

Teisalt on pealinnas piirkondi, kus uusarenduste vähesuse tõttu hinnasurve puudub. «Näiteks Kesklinnas ja Nõmmel on arendajad nõus veidi aeglasema müügiprotsessiga, aga hindade langust loota ei ole,» märkis ta.

Tõsisemaks hinnalanguseks peaks 1Partneri juhi sõnul lisaks vähenenud nõudlusele ja suurenenud laojäägile olema mingi muu täiendav tegur. «Näiteks peaks järsult kasvama tööpuudus ja tekkima massiliselt raskusi laenude tasumisel. Hiljutine Eesti Panga statistika näitab aga vastupidist: viimased 20 aastat pole üle tähtaja läinud kodulaenumaksete arv olnud nii madal kui praegu,» tõi ta välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles