Eesti Energia uueks juhiks saab Andrus Durejko (1)

PM Majandus
Copy
Eesti Energia uueks juhiks saab Ericsson Eesti senine juht Andrus Durejko. Pildil koos Eesti Energia nõukogu esimehe Anne Merega.
Eesti Energia uueks juhiks saab Ericsson Eesti senine juht Andrus Durejko. Pildil koos Eesti Energia nõukogu esimehe Anne Merega. Foto: Tairo Lutter

Eesti Energia nõukogu kinnitas uueks juhatuse esimeheks seni Ericsson Eestit juhtinud Andrus Durejko, kes asub ametisse 1. aprillil. Hando Sutteri, Eesti Energia praeguse juhi volitused lõppevad 31. märtsil.

Eesti Energia nõukogu esimees Anne Mere ütles, et Durejko eristus konkursil väga heade liidriomaduste ja suurettevõtte juhtimiskogemuse poolest, samuti on ta tugevuseks energeetikaalane haridus.

«Andrus on erakordselt kõrge analüütilise võimekusega, suudab ette näha ja hinnata võimalikke riske ning näha potentsiaali. Samas on Andrus meeskonnamängija, kes lähtub alati ühise tegutsemise põhimõttest, väärtustest ja aitab teistel oma potentsiaali realiseerida,» kommenteeris Mere.

Durejko ütles, et tema eesmärk Eesti Energia juhatuse esimehena on jätkata ambitsioonika strateegia elluviimist ning juhtida ettevõte edukalt läbi kriisi ja muutuste.

«On ilmselge, et energiasektorit ootavad ees suured muutused. Nendega toime tulemiseks on oluline võtta kasutusele uusi tehnoloogiaid, suurendada digitaliseerimise osakaalu, rajada uusi tootmisvõimsusi ja vähendada süsiniku jalajälge. See on väga suur väljakutse,» kirjeldas Durejko.

Rahandusminister Annely Akkermann tunnustas nõukogu hea valiku eest ja märkis, et Eesti Energia üldkoosoleku esindajana on temal uuele juhile ootus, et ettevõte investeeriks jätkuvalt taastuvenergia tootmisvõimsuse kasvu ning muutuks järjest enam põlevkivielektritootjast süsinikneutraalseks energia- ja keemiatööstuseks.

«Üheks peamiseks väljakutseks saab kindlasti olema küsimus, kuidas vähendada Eesti Energia CO₂ jalajälge ja leida tasakaal eri energialiikide vahel,» ütles minister.

Durejko töötab Ericsson Eesti ASi juhatuse esimehena alates aastast 2018, enne seda töötas ta Ericssonis erinevates ametites, sealhulgas Ericsson Eesti juhatuse liikmena tehnoloogia valdkonnas ja Ericsson Ukraina mobiilsidevaldkonna regionaalse juhina. Ericsson Eesti juhatuse liige on ta 1999. aastast.

Durejkol on elektronergeetiku magistrikraad Eesti Maaülikoolist, ta on ka Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse (ELASA) nõukogu liige ja tehisintellekti- ja robootikakeskuse AIRE nõuandva kogu liige.

Durejko ametiaeg Eesti Energias kehtib kolm aastat.

Eesti Energia senise juhatuse esimehe Hando Sutteri volitused lõppevad 31. märtsil. Juhatuse liikme leping lõpeb 31. märtsil ka Andri Avilal, Raine Pajol, Margus Valsil ja Agnes Roosil.

Tänavu sügisel kirjutas Äripäev, et Sutter teenib riigifirma juhtidest suurimat palka: tema 2021. aasta kogutasu oli 243 950 eurot, mis teeb tasuks 20 330 eurot kuus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles