Euroopa gaasihinnad langesid madalaimale alates sõja puhkemisest

Copy
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne.
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne. Foto: LEE SMITH

Euroopa maagaasi hulgimüügi hinnad langesid esmaspäeval madalaimale tasemele alates Venemaa sissetungist Ukrainasse.

Võrdlemisi soe talv on lubanud riikidel rakendada oma gaasivarusid mõõdukalt. Gaasi hakati varuma, eeldades tarnekärpeid Venemaalt, mis oli Euroopa peamine varustaja enne sõda.

Hollandi gaasibörsi TTF futuurid on langenud alates augustist 342 eurolt 73 eurole esmaspäeval. Tegemist on ka 50 protsendi suuruse langusega, võrreldes kuu aja taguse hinnaga.

Tegemist on madalaima hinnaga alates 2022. aasta 21. veebruarist.

Vene energiahiiu Gazpromi gaasieksport Euroopa Liitu ja Šveitsi langes eelmisel aastal 55 protsenti, teatas ettevõte esmaspäeval.

Euroopa oli varem Gazpromi peamine ostja, kuid tarned on vähenenud märkimisväärselt alates Venemaale kehtestatud sanktsioonidest Ukrainasse tungimise eest 2022. aastal.

Euroopa Liit on hakanud ka otsima uusi maagaasi müüjaid, et vähendada oma suurt sõltuvust Venemaast.

Ekspertide sõnul võivad külmad ilmad gaasihindu taas tõstma hakata. Samuti võib ka Vene valitsus turud segi paisata, otsustades müüa vähem gaasi.

Samuti võib Vene režiimi juht Vladimir Putin lõhestada Euroopa riike, saates mõnda piirkonda rohkem gaasi kui teise, ütles energiaturu analüütik Thierry Bros.

Euroopal on sel suvel gaasivarude taastamisega probleeme, kui see ei saa Venemaalt 30 miljardit kuupmeetrit gaasi, ütles ta.

Samuti võib hindu tõsta Euroopa ja Aasia konkurents veeldatud maagaasi nimel, ütles Prantsuse tööstustegelane Nicolas de Warren.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles