TLT ostab 15 uut elektribussi

BNS
Copy
Tallinn TLT testitav elektribuss linnavalitsuse ees.
Tallinn TLT testitav elektribuss linnavalitsuse ees. Foto: Mihkel Maripuu

Aktsiaselts Tallinna Linnatransport (TLT) kuulutas välja riigihanke 15 elektribussi, laadimis- ja kiirlaadimistaristu ning nende keskhaldustarkvara soetamiseks, optsioonivõimalusega soetada veel 15 bussi.

«Kuna hankijale ettenägematutel põhjustel taganes eelmise hanke edukaks tunnistatud pakkuja Irizar e-Mobility allkirjastamise faasis hankelepingu sõlmimisest, siis pidime korraldama uue hanke. Meie meeskond tegi põhjaliku töö ning tänu sellele loodame, et uue hanke raames tuleb vähemalt kolm-neli pakkujat,» ütles Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige Kaido Padar.

Padari selgitusel on TLT paralleelselt surugaasibusside kasutuselevõtuga testinud ka uuemaid tehnoloogiaid nagu elektribusse, et viia kogu pealinna ühistransport hiljemalt aastaks 2035 üle heitmevabadele ühistranspordi lahendustele. «Kindlasti saame tänu uutele elektribussidele ka ülalpidamiskulud kontrolli all hoida – elektribusside keskmine energiakulu on tavatingimustes 1,20 kilovatt-tundi,» lisas ta.

Juhatuse liige märkis, et seni on TLT testinud linnaliikluses viie erineva tootja poolt pakutavaid elektribusse ning hanke loomisel lähtuti seni Tallinnas testitud elektrisõidukite toimimisest ja sellest, et bussid vastaksid Eesti ilmastikust tingitud nõuetele. «Uued elektribussid ja laadimistaristud peavad olema sobilikud põhjamaistes keskkonnatingimustes ja teeoludes kasutamiseks. Sama oluline on, et bussid oleksid konstrueeritud ja ehitatud linnaliinide teenindamiseks ning et sõidukitel oleks ka valmisolek kombineeritud laadimiseks,» tõi ta välja.

Padar lisas, et hanke võitja peab lepingu raames tarnitavad bussid üle andma hiljemalt 2024. aasta suveks. Sama tähtaeg kehtib ka laadimistaristutele, mis peavad selleks ajaks olema välja ehitatud, testitud, töökorras ning tellijale üle antud.

Projekti kogumaksumus on ligikaudu 9 miljonit eurot. Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetab busside soetamist ja avaliku laadimistaristu loomist ligikaudu 3 miljoni euroga.

Hanke alla kuulub ka bussidesse eriseadmete ning pileti- ja infosüsteemi toimimiseks vajalike seadmete soetamine ja paigaldus, samuti busside ja laadimistaristu garantiivälised hooldustööd ja remont, selgub hanketeatest.

Bussid peavad olema tarnitud ja laadimistaristu valmis hiljemalt 2024. aasta mai lõpus. Bussid ostetakse riigi rahastatava kliimapoliitika eesmärkide täitmise pilootprojektide meetme raames.

Pakkumusi saab hankele esitada 20. veebruarini ja hankeleping sõlmitakse 2029. aasta mai lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles