Hiigelkulu ⟩ Riik peab tuhandetele inimestele maksma 270 miljonit eurot (6)

BNS
Copy
Annely Akkermann teatas, et lisamakse jõuab inimeste kontole juba jaanuarikuus.
Annely Akkermann teatas, et lisamakse jõuab inimeste kontole juba jaanuarikuus. Foto: Tairo Lutter

Rahandusministeeriumi teatel kompenseeritakse jaanuaris ligi 342 000 inimesele vahepeal peatatud teise samba maksed, kokku läheb selleks ligi 270 miljonit eurot.

Rahandusminister Annely Akkermann nentis, et algselt kahele aastale planeeritud maksete kompenseerimine toimub selle aasta jaanuaris ühe maksega, nii jõuab raha kiiremini inimeste pensionikontodele ja investeeringutesse.

Jaanuaris kompenseeritakse tegemata jäänud 4 protsendi maksed 1961. aastal või hiljem sündinud inimestele, kes tegid oma 2 protsendi makseid perioodil 2020. aasta 1. juuli kuni 2021. aasta 31. august ja ei ole teisest sambast vahepeal lahkunud. Samuti saavad oma kompensatsiooni kätte jaanuaris sambast lahkujad.

Kompenseeritav summa arvutatakse maksu- ja tolliametile eelmainitud perioodil deklareeritud tuludelt arvutatud kogumispensioni 2 protsendi maksete alusel, korrutades nende maksete summa kahega. Sellele lisandub sama perioodi teise samba pensionifondide keskmine tootlus 8,9 protsenti.

Sambasse jäänutele lastakse kompenseeritava summa ulatuses jaanuari lõpus välja täiendavad osakud pensionifondides, kuhu nende igakuised maksed muidu laekuvad. Kui maksed laekuvad pensioni investeerimiskontole, kantakse ka kompenseeritav summa sellele kontole.

Pensionifondi osakuid ei hakata välja laskma ega kompenseeritavat summat pensioni investeerimiskontole kandma, kui 1961. aastal või hiljem sündinud teise sambaga liitunu on jõudnud juba pensionile minna ja saanud ühekordse väljamakse või sõlminud kogu oma teise sambasse kogutud raha eest pensionilepingu. Ühekordse väljamakse saanud isik saab sellisel juhul uue väljamakse ja pensionilepingu sõlminud isikule kantakse kompenseeritav summa tema lepingusse.

1960. aastal või varem sündinud inimestel teise samba makseid ei peatatud ja seepärast kompenseerimine neid ei puuduta. Inimesed, kes lahkusid teisest sambast 2021. või 2022. aastal, said oma kompensatsiooni summa kätte samal kuul, kui nad said sambast lahkudes kätte oma teise samba väljamakse.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles